BDW2015-245-Jongerenparlement

Duurzame jobs voor een ‘GoodPlanet’

© Brussel Deze Week
20/05/2015

Op woensdag 13 mei hield het Brussels Jongerenparlement voor het Leefmilieu zijn tiende parlementaire slotzitting. Wellicht voor de laatste keer brainstormden vijfenzeventig jongeren over duurzame alternatieven voor de consumptiemaatschappij. Conclusie: duurzame jobs zijn de motor om van deze planeet een duurzame plek te maken.

Kunnen we met alle Brusselaars zo consumeren dat onze stad er beter van wordt? Duurzaam consumeren dus, in een duurzame stad. En hoe zouden jonge Brusselaars dat aanpakken? Dat was de centrale vraag van het Brussels Jongerenparlement voor het Leefmilieu (BJPL) 2015. Vijfenzeventig enthousiaste Brusselse jongeren zetten er hun tanden in.

Een participatief proces
Het BJPL is een tweetalig participatief proces dat jonge Brusselaars helpt ontplooien tot actieve en bewuste burgers door hen te betrekken bij het beleid in het Gewest. De jonge parlementairen praten over hun bekommernissen en bedenken positieve en duurzame alternatieven voor de consumptiemaatschappij.

Ter voorbereiding van het jongerenparlement komen de afgevaardigden samen tijdens drie ontmoetingsdagen om zich te verdiepen in het centrale thema. Via informatieve en creatieve workshops, bezoeken, filmpjes, externe sprekers en dialogen met bedrijven komen ze tot concrete en soms verregaande voorstellen voor een groen, leefbaar en duurzamer Brussel.

Op woensdag 13 mei hield het BJPL zijn tiende parlementaire slotzitting. Minister van Leefmilieu Céline Fremault, parlementsvoorzitter Charles Picqué en zeven Brusselse parlementairen (Annemie Maes - Groen, Elke Roex en Jef Van Damme (SP.A), Mahinur Ozdemir (CDH), Fabian Maingain (FDF), Michael Verbauwhede (PTB/PVDA) en Arnaud Pinxteren - Ecolo), een vertegenwoordiger van CD&V en talrijke experts van onder andere VBO, Leefmilieu Brussel, Oxfam Wereldwinkels, enzovoort, luisteren met veel bewondering en interesse naar hun aanbevelingen.

Inspirerende ideeën
“Laten we beginnen met iedereen bewust te maken van het probleem en aan te zetten tot positieve actie. Sensibiliseer iedere Brusselaar. Zorg dat duurzame ontwikkeling een leerlijn wordt van de kleuterscholen tot en met de secundaire scholen en zorg zo voor een ‘eco-boost’ op school. Geef leerlingen een opleiding tot stadslandbouwer of fietsenmaker. Maak het als overheid makkelijker om duurzaam te consumeren. Verlaag de btw op duurzame producten en creëer een app om als consument je producten te kunnen scannen. Moedig tot slot duurzame productie aan. Bedrijven zullen volgen en het aantal jobs in duurzame sectoren zal automatisch stijgen.” Dat zijn slechts enkele van de voorstellen van de jongeren van het BJPL.

Meer duurzame consumptie = meer duurzame productie = meer duurzame jobs
En, wat vindt u ervan? Niet slecht hé, voor zo 75 Brusselse ketjes. In 2015 is het reeds de tiende keer dat Brusselse jongeren aanbevelingen geven aan het Brussels parlement over ons Leefmilieu. En toch zal deze tiende keer waarschijnlijk de laatste zijn. Want 75 jongeren per jaar bereiken is blijkbaar te weinig impact en te weinig kwantiteit.

En wat met kwaliteit en impact op lange termijn? Wat met Fatimah die na haar deelname in 2013 in Reyers Laat kwam spreken over jongerenwerkloosheid en daarna door federaal minister Alexander De Croo (Open VLD) persoonlijk uitgenodigd werd om binnenkort op een VN-top in New York de wereld toe te spreken? Wat met Coralie, die vorige paasvakantie België vertegenwoordigde op het World Youth Parliament for Water in Zuid-Korea en zich sindsdien engageert voor het recht op toegang tot water wereldwijd? Of de van Roemenië afkomstige Radu die op het BJPL voor het eerst het gevoel had dat er naar hem geluisterd werd, zich vervolgens verdiepte in duurzame ontwikkeling en inmiddels ontwikkelingswerk doet op de Dominicaanse Republiek?

Zevenhonderd jongeren en jongvolwassenen herinneren zich nog hun deelname aan het jongerenparlement en hebben elk hun verhaal. Is dat dan geen impact?

Groene jobs
Maar onthoud vooral dat jongeren een duidelijke link zien tussen een duurzame stad, duurzame consumptie en de kansen van groene jobs. Ze denken daarbij niet enkel aan jobs in de traditionele sectoren, maar ook aan jobs in het openbaar vervoer, ecotoerisme of scholen. Professionele activiteiten die bijdragen tot het verduurzamen van onze planeet. Brusselse jongeren zien duurzame jobs echt wel als de motor om van deze planeet een ‘GoodPlanet’ te maken.

Jo Van Cauwenberge, directeur GoodPlanet Belgium

GoodPlanet Belgium ontwikkelt en begeleidt projecten, vormingen en lespakketten rond alle duurzaamheidsthema’s

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni