onverdoofd slachten

Debaets: ‘Omgaan met religieuze minderheden is geen fait divers'

© Brussel Deze Week
23/09/2015

“Stel je even voor dat een rechter zegt: waarom moeten katholieken in het huwelijk kunnen treden? Er is toch ook het samenlevingscontract?,” zegt Brussels staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) in verband met de huidige discussie over ritueel slachten. Debaets reageert daarmee op N-VA parlementslid Liesbet Dhaene, die in Brussel Deze Week van 10 september waarschuwde voor wetteloosheid en opriep om moslims een stringent kader te geven wanneer zij hun schaap willen slachten en op de klacht van Gaia bij het Brussels parket.

I k wil graag even de puntjes op de i zetten over het ritueel slachten. Ten eerste is de Europese verordening over dierenwelzijn een heel genuanceerd document, dat weinig oekazes bevat. Onverdoofd slachten is nog altijd toegestaan in de officiële slachthuizen. Het mag dan niet ‘mooi’ zijn, het slachten in erkende slachthuizen gebeurt wel op een zo pijnloos mogelijke en snelle manier. En het gebeurt ook nog elke dag in België, los van het Offerfeest of de Sjechita (feest van de joodse gemeenschap, red.). De Europese verordening verbiedt de praktijk niet. Ook in Vlaanderen en Wallonië is het nog steeds toegestaan. Alleen hebben we in Brussel niet de capaciteit om alle offers tijdens het Offerfeest te begeleiden. In Vlaanderen ging het tijdens het Offerfeest in 2014 over 35.973 schapen waarvan 26.929 op tijdelijke slachtvloeren en daarvoor had men er 57 (!) nodig.

Straks in september gaat men ook in Vlaanderen onverdoofd slachten in een aantal erkende slachthuizen. We hebben dit jaar, als overgangsmaatregel, tijdelijke slachtvloeren toegestaan in Schaarbeek, Anderlecht en Molenbeek. Ook buurland Frankrijk, nochtans de bakermat van de laicité, staat dat toe.

We zijn, ten tweede, blij dat de moslimtheologen zelf oproepen om giften te doen in plaats van te offeren, iets waar we zelf ook aangedrongen hebben in onze gesprekken naar het Offerfeest toe.

Weinig marge
Het is de meest diervriendelijke oplossing. Maar men heeft de mensen in feite de arm omgedraaid, in plaats van diplomatisch aan draagvlak te werken. De rechter die vorige week uitspraak deed en een verbod wil instellen, deed een opmerkelijke uitspraak door zelf te willen aangeven hoe moslims hun religieuze rituelen moeten invullen. Stel je even voor dat een rechter zou zeggen: waarom moeten katholieken in het huwelijk kunnen treden? Er is toch ook het alternatief, evenwaardig ritueel van het samenlevingscontract? Waarom hebben vrijmetselaars een loge nodig? Ze kunnen toch naar het alternatief van het lokaal cultuurcentrum?

Ten derde denk ik inderdaad dat je meer kunt bereiken door in rust en stilte verder te werken aan draagvlak, dan door in interviews groot te willen uitpakken met forse en polariserende uitspraken. Zowel in Vlaanderen als in Brussel willen we het dierenleed tot een minimum reduceren, maar onze methode verschilt. Hoe je omgaat met de rechten van religieuze minderheden, is voor mij geen fait divers, of iets waar je lichtzinnig uitspraken over mag doen. Op een totaalverbod op onverdoofd slachten, zoals een minister al te lichtzinnig opperde, is er bijvoorbeeld bij de religieuze leiders van de joodse gemeenschap zeer weinig marge. Overigens slachten de joden altijd onverdoofd, niet alleen voor de Sjechita. Waardoor je opnieuw een gemeenschap voor het blok zet.

Biggencastratie
De eerste minister zei in februari nog: ‘België zonder de joden is België niet meer. Europa zonder de joden is Europa niet meer.’ Zijn we dat zo snel vergeten? Wij in Brussel niet. Je hoort de burgemeester van Antwerpen,de laatste maanden over van alles en nog wat, maar over dat onderwerp hebben we hem nog niet gehoord.)

We hebben in Brussel dit jaar gekozen voor overleg en opleiding, tijdelijke overgangsmaatregelen, om de komende jaren te kunnen groeien naar een consensus voor meer dierenwelzijn. We hebben in Brussel eerder al het voorbeeld gegeven met het verbod op kweken van dieren bestemd voor bont en biggencastratie. Ik blijf er rotsvast van overtuigd dat respectvolle dialoog en draagvlak zoeken betere resultaten kan opleveren dan de polemiek.

bianca debaets
Bianca Debaets (CD&V)
Staatssecretaris voor Dierenwelzijn

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni