Citroengarage
© lilas59

Cultuur (met grote C) of oppositie (met kleine o)?

© Brussel Deze Week
29/10/2014

Dallas, aflevering 358. Daar zouden we al aanbeland zijn in de zogenaamde ‘soap museum hedendaagse en moderne kunst’ in Brussel. Dat beweren tenminste twee N-VA’ers in een recent opiniestuk. Ze onderkennen de noodzaak aan een nieuw project voor de kanaalzone maar geven geen enkel concreet voorstel. Wij, Brusselse CD&V’ers, kiezen resoluut voor de uitbouw van een nieuw museum aan het kanaal.

De omgeving van het kanaal is toe aan een weldoordachte en hedendaagse opwaardering. Meer zelfs: de buurt geeft ons de gedroomde kans op een gedurfde stadsontwikkeling. Een boost die de hele wijk ten goede kan komen. En daar is cultuur niet alleen belangrijk als project op zich. Het kan tevens een trigger zijn voor andere evoluties. In dat verband tonen studies aan dat dergelijke culturele hotspots vaak een hefboom voor de buurt betekenen op economisch en maatschappelijk vlak. Ruimer dan de invulling van het Citroëngebouw bevindt er zich op de site al een Brussels bastion van de podiumkunsten, het Kaaitheater. Beide zouden elkaar kunnen versterken en zo voor de nodige adrenalinestoot kunnen zorgen die deze omgeving een nieuw elan moet geven. De kanaalzone heeft het potentieel om een nieuwe, bruisende cultuurwijk van Brussel te worden. Dit kan Brussel ongetwijfeld nationaal en internationaal mee(r) op de kaart zetten. Een nieuw museum voor moderne en hedendaagse kunst moet naast een visitekaartje voor Brussel ook verankerd zijn in de Brusselse samenleving.

Het federale regeerakkoord bevestigt dat de federale kunstcollectie één en ondeelbaar is. Maar betekent dit dan automatisch dat een gedeelte ervan niet elders mag worden tentoongesteld? Dan kunnen we misschien ook maar beter stoppen met het uitlenen van collecties aan buitenlandse musea? Volgens ons is het perfect mogelijk om voorlopige tentoonstellingen te organiseren tot de bestaande federale musea zijn gerenoveerd. Wij streven niet naar een exclusief nieuw project dat investeren in de infrastructuur van bestaande musea uitsluit. Voor ons is het overduidelijk een en-enverhaal. Investeren in nieuwe projecten zoals dit is opportuun en moet natuurlijk samengaan met het renoveren van bestaande gebouwen, zoals het federale regeerakkoord voorziet. De kelders en opslagruimten van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten puilen uit van waardevolle werken. Het zijn allen parels van ons erfgoed en patrimonium, en ze moeten dan ook getoond en gezien worden. Ze verdienen onze aandacht.

Doelgericht
Om dit te bereiken stellen wij een efficiënte en constructieve samenwerking voor tussen onder andere het Brusselse en federale niveau. Het spreekt voor zich dat we met betrekking tot deze investering niet zomaar over één nacht ijs mogen en kunnen gaan. De knowhow die de gemeenschappen hebben om een museum te organiseren en de kennis die het Brussels gewest heeft opgebouwd wat betreft de noden en behoeften van een stad maken van een intensieve en maximale samenwerking een must. Het Brussels regeerakkoord kan hierbij een goed uitgangspunt zijn.

Het is essentieel dat het budgettaire plaatje blijft kloppen. De Brusselse begroting moet steeds in evenwicht blijven en daar zullen wij ten allen tijde loyaal mee over waken. Ook wat betreft de samenwerking met de partners en de buurt zullen wij streven naar maximale duidelijkheid en transparantie. Dat er voldoende tijd voor overleg genomen wordt en men afspraken en beslissingen goed overweegt, lijkt ons puur een kwestie van goed bestuur.

In tijden van besparing moeten we de middelen voor cultuur doelgericht en weloverwogen inzetten, of het nu gaat over Brussel of pakweg Ruisbroek.

Bianca Debaets, Brussels staatssecretaris (CD&V)
Paul Delva, Fractieleider CD&V Brussels Parlement
Brigitte Grouwels, Brussels parlementslid & senator (CD&V)
Joris Poschet, Vlaams parlementslid voor Brussel (CD&V)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni