Brussel is een meertalige schatkist. Brussel is een stad die het waard is te worden verkend met vele tongen, een open, kritische blik en een frivool kloppend hart. Brussel verdient een mediaplatform met oog voor grote én kleine verhalen. De voorbije week zijn die blik en dat hart ernstig in vraag gesteld, aldus de redactie van AGENDA magazine.

Sinds de fusie van de Vlaams-Brusselse Media (VBM) heeft AGENDA magazine samen met haar collega’s van FM Brussel, tvbrussel, Brussel Deze Week en brusselnieuws.be achter de schermen hard nagedacht over en gewerkt aan de krijtlijnen van een nauw en doorgedreven samenwerkingsverband. Vorige week bleek dat werk te worden ingehaald door krachten en machten die het engagement en enthousiasme van het personeel lieten voor wat het was en uit het niets een vage toekomstvisie op de VBM poneerden, die in onze ogen zou neerkomen op een ernstige verschraling en een kwalitatief zwaktebod op het vlak van journalistieke diepgang, diversiteit en duurzaamheid. Met als eerste maatregelen: het onmiddellijke ontslag van Anne Brumagne, de hoofdredactrice van Brussel Deze Week en AGENDA magazine, het opdoeken van FM Brussel eind juni en de bedreiging van tal van jobs, waaronder ook die van onze freelance medewerkers, dat alles zonder enige vorm van dialoog.

Vastberaden niet te participeren in de organisatie van onze eigen ondergang, hebben we voltallig, over de verschillende media heen, de handen in elkaar geslagen en ons achter Anne Brumagne en FM Brussel geschaard, en gestreden. Hard, afmattend en met een golf aan protest en solidariteit van jullie, dierbare lezers, luisteraars en kijkers, tot gevolg. Het uur na uur, dag na dag kantelen van de situatie, met als voorlopige (we schrijven dit op maandagavond 15 juni) resultaat: het in de ether houden van FM Brussel, de garantie dat het management en het personeel in samenspraak de strategische oefening overdoen, en dat het management zich schaart achter de eis om het ontslag van de CEO. Daarvoor willen wij jullie vanop deze plek in AGENDA magazine dan ook enorm hard bedanken.

Dit verhaal is niet uit, maar de proloog is geschreven. Daarin staat dat het bereik van een medium niet exclusief samenvalt met wat cijfers in een Excel-sheet, inderhaast bij elkaar gesprokkeld door weer een onderzoeksbureau dat argumentatie verloren moeite vindt. Bereik lees je af van het publiek dat je bereikt, van de mensen, cultuurhuizen, kunstenaars, muzikanten, podiumbeesten en schrijvers met wie je spreekt. Die kleine verhalen die we koesteren zijn de verhalen die nauwelijks nog een platform krijgen, die hun mediawaarde zien gekoppeld aan hun schaal. Wij springen al jaren in dat gat, dat gat in de verdomde markt die als een draaikolk iedereen meezuigt in naar eenheidsworst smakende “shareable” en “stealable stories”. Stelen doe je met de harten van mensen, doe je door die (voor lokale media zoals de onze) essentiële inbedding niet te verloochenen maar te versterken. Wij willen geen “contentfabriek” zijn, wij willen artikels maken die het waard zijn om gedeeld te worden. Meesurfen op trends is vluchtig, en gebeurt met die gebakken lucht in de zeilen waarmee trendwatchers de wangen bollen.

Dit verhaal van de Vlaams-Brusselse Media, media die stuk voor stuk een vermaledijd hart voor de stad hebben, is een verhaal van en voor iedereen. Hoe je daar qua bereik en engagement nog voorbij wilt, geen idee. Maar daarvoor hebben we wel iedereen nodig: tv, site, radio, krant en magazine, laat het maar meertalig en veeltalig weerklinken. Daar dient die grote mond van ons voor, open van verbazing om wat de straten en harten te lezen geven. De straat heeft gesproken. Waarvoor we jullie nooit genoeg kunnen bedanken. Blijf spreken, blijf steunen.

Vlaams-Brusselse Media

De hervormingsplannen voor de Vlaams-Brusselse Media deden heel wat stof opwaaien omdat stadsradio FM Brussel zou verdwijnen. Zover komt het voorlopig niet. In dit dossier vindt u alle bijdragen over de kwestie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Opinie, Vlaams-Brusselse Media

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni