BDW standpunt: Minister-president

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
02/09/2015

Er zijn per 1 september duizenden plaatsen tekort in het hoofdstedelijk Nederlandstalig onderwijs. Dat is het spijtige, ondertussen jaarlijks terugkerend nieuws. Niemand kijkt er nog van op, laat staan dat er nog een Brusselse excellentie moord en brand schreeuwt.

Nochtans: tijdens de vorige legislatuur vertrokken er per 1 september voorgeprogrammeerde banbliksems richting Vlaamse regering voor het plaatstekort. Wat een verandering van coalitie vermag. En toch is het anno 2015 even spijtig als anno 2011 of 2013 dat ouders hun kinderen niet kunnen inschrijven in hun school naar keuze.

Het grote nieuws dit jaar is dat de Vlaamse minister-president twee Brusselse scholen bezoekt. Die minister-president heet Geert Bourgeois, zijn partij is de Vlaams-nationalistische N-VA. Het is bij ons weten de eerste keer in de geschiedenis van het federale België dat een Vlaams minister-president op 1 september Brussel verkiest boven Ieper, Puurs, Izegem, Mechelen of Tongeren. Christendemocraten en liberalen hebben die kans nooit gegrepen. Socialisten en groenen hebben nooit de nummer één van de Vlaamse regering mogen leveren. En het is ook niet zeker dat iedereen van de partij van Geert Bourgeois zijn bezoek toejuicht.

Geert Bourgeois heeft ervoor gekozen om Sint-Joost-aan-Zee en het Koninklijk Atheneum van Anderlecht te bezoeken. Dat zijn geen scholen voor de kinderen van de (internationale) elite. Het zijn scholen voor de ‘kinderen van het volk’ om ze met een ouderwets woord te benoemen. Geert Bourgeois werd bovendien zeer hartelijk onthaald door PS-burgemeester Emir Kir. Ook dat is niet onbelangrijk. Politiek betekent het bezoek dat Geert Bourgeois normale relaties wil met de Brusselse gemeenten en dat de PS-boeman hierop ingaat.

Met zijn bezoek heeft Bourgeois laten zien dat de Vlaamse Gemeenschap de Nederlandstalige instellingen in Brussel - die openstaan voor iedere geïnteresseerde - belangrijk blijft vinden. Dat is een belangrijk signaal voor de Brusselaars maar ook voor de Vlamingen in Vlaanderen. Brussel kampt met problemen eigen aan iedere grootstad. Brussel kampt ook met problemen eigen aan dit land. Maar het is hier niet allemaal kommer en kwel zoals sommigen in Vlaanderen (en Wallonië) menen. Er wonen hier meer dan één miljoen mensen die hun leven leven. Er zijn hier vele tienduizenden leerlingen en studenten die naar school, hogeschool en universiteit trekken. Een vijfde loopt school in instellingen van de Vlaamse Gemeenschap. En die scholen zijn gegeerd. Het is belangrijk dat Vlaanderen blijft investeren in onderwijs, cultuur en welzijn, in het voordeel van Vlaanderen en Brussel. Ook daarom is het bezoek van Geert Bourgeois belangrijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni