Alexis Borisavljevic c Marc Gysens

Zwemmer Alexis Borisavljevic droomt van Spelen in Rio

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
20/08/2014

De juiste beslissingen nemen, dat is volgens Alexis Borisavljevic (16) een belangrijke factor in de carrière van een topsporter. Hij trok zelf naar Antwerpen om er aan de topsportschool te groeien als zwemmer. Een keuze die allesbehalve evident was, maar hij breekt nu wel door en neemt momenteel deel aan de Jeugd Olympische Spelen. Goed gekozen.

“Ik zie het als een voordeel dat ik pas op mijn twaalfde met zwemmen ben begonnen,” vertelt de Brusselaar. “De meeste zwemmers zitten al van hun negende in het zwembad en hebben misschien wel meer ervaring, maar sommigen zijn de sport stilaan beu. Ik zeker niet, ik ben nog fris. De algemene ontwikkeling van je lichaam, de techniek, de kracht, etcetera. Zwemmen is een complete sport waar ik meteen voor ben gevallen.”

Een lastige enkel deed Borisavljevic voor het water kiezen. Zijn lengtes in de zwembaden van Woluwe en zijn snelle progressie vielen vrij snel op en leverden hem complimenten op. Zoveel zelfs dat hij grondig over de uitbouw van zijn sportcarrière begon na te denken. “Ik besefte dat de infrastructuur in Brussel en Wallonië niet voldoende is om mijn carrière zo goed mogelijk uit te bouwen, dus heb ik op mijn veertiende beslist om me op de Antwerpse topsportschool in te schrijven. Die koos ik omdat het de beste is op vlak van zwemmen. De infrastructuur is er uitstekend.”

“Uiteraard was ik zeer nerveus in het begin. Ik heb een aanpassingsperiode nodig gehad, vooral wat de taal betreft. Ik heb hard moeten werken om mijn achterstand in te halen. Gemakkelijk was dat niet, neen. Maar ik ben ambitieus en wil beter worden. Ik wil zaken bereiken en zien hoe ver ik geraak. Dat ik tweetalig ben heeft alleen maar voordelen. Ook voor later, op professioneel vlak. Door op internaat te gaan ben ik dan weer heel wat zelfstandiger geworden.”

Dat jaartje meer
Niet alleen op vlak van taal was de aanpassing groot, ook qua trainingsintensiteit was het andere koek. Zat hij aanvankelijk zes uur per week in zwembad Poseidon, dan werd dat in Antwerpen gevoelig opgetrokken tot twintig uur. “Ze letten er wel op dat ze je niet breken, hoor. De omkadering was ook een pak professioneler en dat wierp snel zijn vruchten af. Twee maanden na mijn intrede aan de topsportschool schreef ik een Belgisch record op mijn naam. De maanden en jaren erna volgden er nog heel wat goede prestaties op nationaal vlak.”

“De keuze voor Antwerpen was de juiste. Uithouding, techniek, kracht, mentaal, etcetera. Ik ben er echt wel sterker geworden. De combinatie van crawl en vlinderslag heb ik altijd behouden en dat zal ik blijven doen. Op mijn leeftijd focussen veel zwemmers zich op één slag, maar ik verkies veelzijdigheid.”

Vorige maand nam de Brusselaar deel aan het Europees Jeugd Kampioenschap, zijn voornaamste doel dit seizoen. Hij miste nipt de finale van de honderd meter crawl en werd zesde met de aflossingsploeg. “Het was mijn tweede internationale ervaring, na de European Youth Olympic Trials (EYOT) vorig jaar. Ik had gehoopt er persoonlijke besttijden te zwemmen, maar dat is niet gelukt. Ik heb er mijn niveau gehaald zonder mij te kunnen overtreffen. Het was een leerrijke ervaring. Volgend jaar wil ik beter doen.”

“Ik had het op vlak van recuperatie beter kunnen aanpakken, maar ook daar komt ervaring bij kijken. Het was de eerste keer dat ik aan een competitie deelnam dat langer dan drie dagen duurde. Het was hoe dan ook een goede voorbereiding op Nanjing.”

Het is in die Chinese stad dat Borisavljevic hoopt te schitteren tijdens de Jeugd Olympische Spelen. Na een kleine week als aanpassingsperiode, komt hij er deze week in actie. Met ambitie, maar op grootspraak zult u deze rustige jongen niet snel betrappen. “Dit is het grootste evenement waar ik tot nu toe aan heb deelgenomen. Het zijn niet dé Olympische Spelen, maar toch. Ik was ongelooflijk blij toen ik me in mei wist te plaatsen.”

“Ik zal er moeten concurreren met een internationaal deelnemersveld dat ik niet echt ken, mijn kansen zijn dus moeilijk in te schatten. Maar ik ga resoluut voor besttijden en hoop op een finale. Dat kan, alles is mogelijk. De halve finale wil ik halen, alles daarboven is bonus. Maar ik ga geen grote ambities uitspreken. Ik zwem de vijftig meter crawl, terwijl ik niet echt een sprinter ben. Voor mij begint het eigenlijk vanaf de honderd meter. Het is ook niet ideaal om twee piekwedstrijden op zo’n korte periode af te werken, maar ik heb me zo goed mogelijk voorbereid. Ik verwacht gewoon leuke momenten te beleven en zie wel waar ik uitkom.”

Slimme ket
Borisavljevic kan naast zijn fysieke talenten in het zwembad ook rekenen op de nodige intellectuele bagage. Hij is met een jaar voorsprong afgestudeerd aan de Antwerpse topsportschool en begint binnenkort aan zijn studies Rechten, aan de KU Leuven. “Het is niet meteen mijn ambitie om voltijds prof te worden. Ik vind dat je best een professionele toekomst hebt naast je sportcarrière. Maar ik zal mijn eerste jaar aan de universiteit in twee splitsen, dat kan als topsportstudent. Zo kan ik me ook concentreren op het zwemmen. Het voordeel van studies Rechten is dat er veel zelfstudie bij komt kijken.”

“Ik ga op kot en zal mijn trainingsprogramma behouden: per week ongeveer achttien uur in het water en vijf uur conditietraining. Wie weet trek ik het nog een beetje op. In Leuven beschik ik over uitstekende infrastructuur.”

De Brusselaar gaat dus zowel in als naast het zwembad voluit voor zijn doel. Hij is een koele jongen, beredeneerd, en heeft een duidelijk carrièreplan voor ogen. “Ik wil op het Europees Jeugd Kampioenschap zeker de finale halen, dan ga ik voluit op het Europees Kampioenschap klein bad, het wereldkampioenschap, etc. Ik werk met tussendoelen, om dan het ultieme te bereiken: de Olympische Spelen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni