Door de invoering van de maximumfactuur in het lager onderwijs - zo'n zestig euro per jaar - hebben sommige Brusselse scholen beslist om de zwemlessen te schrappen. Een aantal ouders heeft zijn ongenoegen daarover al geuit.

Mabo is een van de lagere scholen die beslist heeft om het aantal zwemlessen te beperken. Enkel in het tweede en vijfde leerjaar wordt nog gezwommen. De directrice wil niet voor de camera reageren maar zegt dat door de maximumfactuur het te moeilijk wordt.

Maar ook andere scholen klagen. "Het is een serieuze meerkost. Niet het zwemmen zelf. Maar wij gaan zwemmen in Zaventem en in het zwembad van de VUB. Het busvervoer kost per zwembeurt drie of vier euro per kind," zegt Johan Torfs, de directeur van de basisschool Lutgardiscollege in Oudergem.

Het Lutgardiscollege schaft het zwemmen voorlopig niet af, maar sluit niet uit dat het volgend jaar wel zal moeten. Gratis beweging kan ook op school, luidt het.

"Voor dit schooljaar laten we alles bij het oude," legt Torfs uit. "We gaan zien welke inkomsten we gaan krijgen van extra werkingstoelagen. Daarna zullen we evalueren hoe we ons zwemonderwijs volgend schooljaar gaan inrichten."

Andere scholen vinden het zwemmen te belangrijk en zijn creatief. Ook het atheneum van Etterbeek. "Onze leerlingen van het eerste leerjaar gaan met de bus zwemmen. Alle andere leerlingen gaan buiten de winter te voet naar het zwembad," zegt Sven Geenens, de directeur van de basisschool van het atheneum.

Volgens minister Guy Vanhengel, in de VGC bevoegd voor onderwijs, zijn er voldoende oplossingen om het zwemmen te blijven aanbieden. Door bijvoorbeeld het openbaar vervoer te nemen of een ander zwembad te kiezen.

"Als er problemen zouden opduiken door het maximumfactuur, dan ben ik bereid om met de directie te overleggen en te helpen om het zwemmen op een correcte manier te blijven aanbieden," aldus Vanhengel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni