Zwembad Sint-Joost volgend jaar weer open

GDC
© brusselnieuws.be
22/09/2014

Een petitie met 430 handtekeningen vraagt meer duidelijkheid over het zwembad van Sint-Joost. Het bad is al jaren gesloten en de heropeningsdatum schuift steeds op. Maar volgens burgemeester Kir is er nu toch schot in de zaak.

Het zwembad van Sint-Joost is al vijf jaar gesloten. De renovatie van het beschermde art-decogebouw begon in 2009 en was twee jaar later klaar, maar toen bleek dat de kuip lekte. Daardoor moest er een nieuwe procedure worden opgestart. Hoewel de heropening voor 2014 werd aangekondigd, zijn de werkzaamheden nog altijd niet begonnen.

Buurtbewoonster Kristien Van Mechelen stelt zich grote vragen bij de gang van zaken. “De datum voor een heropening schuift steeds verder op”, zegt ze aan brusselnieuws.be.

Ze verzamelde de afgelopen weken 430 handtekeningen op een petitie die vraagt om meer duidelijkheid over de heropening, en om een tussenoplossing die zwemmen toch mogelijk maakt.

“Want de scholen van Sint-Joost kunnen geen zwemles aanbieden. Een hele generatie kinderen leert niet zwemmen. Ouders uit de middenklasse zoeken soms nog privéles voor hun kind, maar ook daar zijn er wachtlijsten. En de andere leren het gewoon niet.”

Zwemmen in de Rand
De nood is nog hoger omdat Sint-Joost niet het enige bad is dat gesloten blijft. Momenteel zijn de zwembaden van Sint-Joost, Laken, Molenbeek, en Watermaal-Bosvoorde dicht voor werkzaamheden. Het bad van Ganshoren is nog maar net weer open, Elsene zou binnenkort dan weer dichtgaan. Ook in Schaarbeek staat nog een renovatie gepland.

De afgelopen jaren hadden Sint-Joostse scholen dus maar weinig alternatieven. Voor basisschool Sint-Joost-aan-Zee is het behelpen om kinderen aan het zwemmen te krijgen. De drie hoogste leerjaren krijgen om de drie weken veertig minuten zwemles in het bad aan het Vossenplein, zegt directeur Sven Moens. Voor de jongste kinderen is er nog geen oplossing.

“Ik heb de volledige Rand al afgebeld, maar die zwembaden zijn ook vol. Eerder heb ik zelfs al aan hotels gevraagd of we hun baden mochten gebruiken. Leren zwemmen staat expliciet in de eindtermen, dus we moeten een oplossing vinden. Misschien in Ganshoren?” Volgens Moens gaan de Franstalige scholen in de gemeente meestal helemaal niet zwemmen.

Compromis met Monumenten en Landschappen
Volgens burgemeester Emir Kir (PS) is er ondertussen schot in de zaak. “Over de zomer hebben we een compromis bereikt met Monumenten en Landschappen", zegt hij aan brusselnieuws.be. "We hadden al een bouwvergunning, maar ze wilden nog een historisch onderzoek, wat de zaak vertraagde”, zegt hij.

Kir zegt dat de procedure nu snel zal vorderen. “Voor dat onderzoek hebben we ondertussen een studiebureau aangeduid, waarvan we in november de conclusies zullen hebben. Tegen het einde van het jaar rekenen we op de bouwvergunning. Eind 2015 moet het zwembad weer opengaan.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni