© Michael Day

'Stakers spelen kat-en-muisspel op Noord-Zuidverbinding'

© FM Brussel
09/10/2015

Stakers van de Franstalige socialistische spoorbond verstoren vrijdag het treinverkeer in en rond Brussel. De Noord-Zuidverbinding lag een tijdje plat nadat stakers op de sporen liepen aan station Kapellekerk. Ondertussen is het treinverkeer hervat, maar zijn stakers op de sporen gesignaleerd aan het station van Schaarbeek.

"Er is een kat-en-muisspel bezig", stelt spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel, dat de staking sterk veroordeelt.

De vakbond protesteert tegen de hervormingsplannen van federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR). De plannen zouden de dienstverlening van het spoor in gevaar brengen.

De Noord-Zuidverbinding werd een tijdje volledig onderbroken, nadat stakers gesignaleerd waren op de sporen aan het station Kapellekerk. Treinen kunnen ondertussen opnieuw door, maar rijden met vertragingen die kunnen oplopen tot een uur. Ook aan het station van Schaarbeek zijn stakers op de sporen gesignaleerd. Spoorbeheerder Infrabel spreekt het over "een kat-en-muisspel"

"Het spreekt voor zich dat dit een extreem gevaarlijke praktijk is en dat dit ook een zware inbreuk is op de spoorveiligheid. Dit gedrag is absoluut ontoelaatbaar", zegt Infrabel in een reactie.

Veiligheid
De netwerkbeheerder stelde ook sabotage vast. Daarnaast blokkeerden stakingsposten de ingangen van de seinhuizen. De spoorwegnetbeheerder roept iedereen op om een absolute verantwoordelijkheidszin te tonen. "Wat ook de onenigheid is, dit kan en mag geen aanleiding zijn tot situaties waar onze klanten en onze spoormensen in gevaar worden gebracht."

"Infrabel zal er alles aan doen om het treinverkeer zo vlot mogelijk te laten verlopen als kan. En we zullen er ook over waken dat het allerhoogste niveau van veiligheid gegarandeerd blijft op het Belgische spoorwegnet."

De actie wordt enkel in het district Brussel gevoerd, maar veroorzaakt wel zware hinder op het hele spoornet. Een op de drie treinen in België rijdt immers door de Noord-Zuidverbinding.

Piekuurtreinen afgeschaft
Eerder op de ochtend waren er al heel wat treinen afgeschaft. "Bij de eerste vertrekken van de treinen deze ochtend vanuit Brussel zijn een vijftiental treinen afgeschaft", zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. "Maar ondertussen is ook beslist om alle piekuurtreinen naar Brussel af te schaffen. Dat gaat dus zware gevolgen hebben voor de ochtendspits."

Ook de internationale Thalys, Eurostar en ICE-treinen ondervinden hinder van de staking en rijden zo goed als niet.

De staking duurt tot de laatste trein vanavond. De socialistische vakbond heeft trouwens al laten weten dat er op 19 oktober een 24-urenstaking komt in de regio Luik.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni