Zwammen op koffiegruis en 185 jobs dankzij kanaalfonds

© brusselnieuws.be
22/09/2014

Een oesterzwammenkwekerij die koffiegruis gebruikt als potgrond of een website voor duurzaam toerisme. Het zijn maar twee voorbeelden van ondernemingen die door de beurzen van Village Finance mede mogelijk werden gemaakt. Sinds 2007 heeft het fonds 110 beurzen toegekend aan ondernemers uit het kanaalgebied, goed voor 185 jobs.

Village Finance heeft, tussen 2007 en 2013 geïnvesteerd in het kanaalgebied omdat het een interessante zone is. “Er is een sterke dynamiek van stadsrenovatie, een jonge en gevarieerde bevolking, beschikbare ruimte en redelijke vastgoedprijzen,” aldus Village Finance. Drie soorten beurzen zijn in de voorbije jaren toegekend.

Ten eerste is er de ‘duwtje in de rug’-beurs, voor niet vermogende starters. De tweede voor duurzaam ondernemen en de derde is speciaal voor duurzaam bouwen. Voor de eerste twee beurzen waren bedragen tot 6.200 beschikbaar, de laatste tot 18.600 euro.

Er zijn bedrijfjes opgericht in verschillende domeinen; van muziekproductie tot communicatie en voeding. Het team dat paddestoelen kweekt, fungeert onder de naam 'PermaFungi'. De koffie, die ze ophalen uit zaken als Exki, is voor bepaalde soorten paddestoelen, zoals oesterzwammen, uitermate geschikt.

Village Finance stopt nu met de beurzen, die in samenwerking met het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) werden toegekend. In 2015 kunnen mensen opnieuw aanvragen indienen, maar de types beurzen zullen misschien iets veranderen.

"Hoogstwaarschijnlijk komen er voor de volgende periode vooral beurzen op het gebied van voeding en duurzaam bouwen," zegt Pierre Gilles van Village Finance. "Bovendien gaat dan niet meer om het kanaalgebied, maar om heel Brussel."



Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni