Zuurdampen ontsnappen bij chemisch incident in Drogenbos

© brusselnieuws.be
28/04/2015

Bij een foutgelopen scheikundige reactie in een bedrijf in Drogenbos zijn maandagavond witte zuurdampen ontsnapt. De brandweer kreeg de situatie vrij snel onder controle en kon een explosie verijdelen, al was er wel nog een tijd geurhinder.

Het incident gebeurde bij het chemische bedrijf Cytec in de Anderlechtstraat in Drogenbos, aan het kanaal niet ver van het Vorstse Bemptpark. Een autopolymerisatieproces in een reactievat liep er maandagavond fout. De opgeroepen brandweerkorpsen, onder meer uit Halle en Brussel, slaagden er echter in het vat af te koelen.

Gevaar voor de omgeving is er nooit geweest, al kregen omwonenden wel de raad ramen en deuren gesloten te houden. Werknemers in de buurt werden geëvacueerd.

Volgens de brandweer begon een en ander fout te lopen bij de vermenging van twee chemische stoffen. Op de een of andere manier werden druk en temperatuur in het vat te hoog.

Zelfs een eventuele explosie van het vat zou niet gevaarlijk geweest zijn voor de omgeving, aangezien het volledig beschermd is door platen die de klap zouden opgevangen hebben, klonk het.

Gevaar voor het milieu is er evenmin, zegt de brandweer: de ontsnapte dampen zijn door een watergordijn neergeslagen en dat water wordt op het bedrijfsterrein gezuiverd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni