Potiez Deman Bergensesteenweg c Saskia Vanderstichele

Zorgtoren aan het kanaal

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
09/07/2014

Aan de Bergensesteenweg in Anderlecht verrijst het eerste Vlaamse seniorenproject in Brussel dat zowat alle vormen van woonzorg omvat, van thuishulp tot rusthuis.

I nitiatiefnemer van het project is de vzw Solidariteit voor het gezin, een pluralistische organisatie met hoofdkantoor in Gent en in Brussel, vooral bekend als Vlaamse aanbieder van gezinszorg. De organisatie werd een tijd geleden door het Brusselse Kenniscentrum Woonzorg gewezen op een opportuniteit in de Anderlechtse kanaalzone, de site van Potiez-Deman, die vrij was komen te staan nadat de verhuisfirma naar Evere was getrokken. “Er was in die buurt duidelijk behoefte aan woonzorg voor ouderen, er was ruimte in de Vlaamse programmatie en de locatie was betaalbaar,” zegt Pol Debrock van Solidariteit voor het Gezin.

De organisatie wil de gebouwen afbreken en er een volledig nieuwe constructie neerzetten. Om te beginnen een rusthuis met 105 bedden, door Solidariteit zorghotel genoemd omdat het qua inrichting en aanpak ‘anders’ wordt. Zo komt er een therapeutisch zwembad met wellnessfaciliteiten. Voorts 26 serviceflats, zes plekken voor kortverblijf, een dagverzorgingscentrum met vijftien plaatsen, een dienst voor gezinszorg en ook een crèche voor 48 kindjes. Het geheel zal zo’n 24 miljoen euro kosten, maar wordt deels gesubsidieerd door Vlaanderen.

Op de site staat ook een ‘zorgtoren’ gepland van 23 verdiepingen met in totaal 82 appartementen. Die wil Solidariteit voor het Gezin laten neerzetten door een bouwpromotor. “In principe zal iedereen die appartementen kunnen kopen, maar we zullen de promotor zeker aanmoedigen om in de verkoopsbrochure uit te pakken met het zorgaanbod op de site,” zegt Debrock.

Bij het project hoort ook nog een ondergrondse parking en een wandelparkje.

De bouwvergunning is nog niet binnen en het technisch-financieel plan is nog niet ingediend. Maar de organisatie verwacht weinig problemen. “We hebben alles goed afgetoetst bij de verschillende overheden,” zegt Debrock, die verwacht dat het complex in 2017 of 2018 zal opengaan.

Agressie
Het is overigens niet het enige Vlaamse rusthuis dat binnenkort in Anderlecht verrijst. Een kilometer verderop, ook op de Bergensesteenweg, moet eind volgend jaar een commercieel Vlaams rusthuis voor 120 ouderen opengaan, in combinatie met 10 serviceflats. Initiatiefnemer hier is projectontwikkelaar Dockx, die met zijn dochtervennootschap Arabesk al verschillende rusthuizen in Vlaanderen heeft. Arabesk wilde eerst in een gebouw in Kuregem beginnen, maar ondervond, nog voor de koop rond was, zoveel agressie dat besloten werd om uit te wijken naar een rustigere plek in de gemeente.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni