In december stopte het project van de zorgregisseurs in Brussel. Die kwamen thuis langs bij hulpbehoevende en oudere mensen, om te kijken wat er allemaal moest gebeuren zodat de oudere langer thuis kan blijven wonen. Nu is er het thuiszorgproject Zorg Plus, dat de werking op een kleinschalige manier verder zet.

Tot 2014 waren er 11 zorgregisseurs in Brussel, maar dat proefproject is stopgezet. Toch is er een nieuw project opgestart om de ouderen te ondersteunen. Vier zorgregisseurs, in plaats van de oorspronkelijke 12, gaan regelmatig langs bij oudere mensen die hulp nodig hebben. Het doel blijft hetzelfde: ervoor zorgen dat ouderen zo lang mogelijk in hun eigen woning kunnen verblijven.

Gezelschap

Volgens coördinator Kris Laenen is in het oorspronkelijke project snel gebleken dat er veel nood is aan zorgregisseurs om mensen te ondersteunen. "Dat kan gaan van kleine praktische hulp tot een intensieve opvolging. Mensen zijn op zoek naar thuisverpleging, een huisarts, een kinesist of ergotherapeut aan huis,... Sommige mensen zijn ook gewoon op zoek naar gezelschap" zegt Laenen bij FM Brussel.

Het project krijgt vier jaar lang subsidies van het RIZIV. Er is wel een evaluatie aan verbonden. Op jaarbasis moet Zorg Plus 60 mensen kunnen helpen, en die mensen moeten ze minstens een half jaar kunnen thuis opvolgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni