Zoniënwoud weldra Unesco-werelderfgoed

© brusselnieuws.be
30/10/2014

Brussel, Vlaanderen én Wallonië dienen een aanvraag in bij de Unesco om het Zoniënwoud, als ongerept beukenwoud, te erkennen als natuurlijk werelderfgoed.


.

De drie gewesten bundelen de krachten om het Zoniënwoud zo een beschermd statuut te geven. Dat is ten vroegste voor 2017, weet Le Soir.

Het gaat niet over het hele Zoniënwoud, maar over iets meer dan 400 hectare in het zuiden van het bos. Dat is tien procent van de oppervlakte van het bos.

Een kwart daarvan ligt in Brussel. Het gaat om de Grispendelle, tussen treinlijn 161 Brussel - Namen en de Terhulpse Steenweg.

Voor Vlaanderen gaat het over het Zwaenepoelreservaat. Het natuurgebied van bijna 4.500 hectare wordt beheerd door zowel het Vlaams, Brussels en Waals Gewest.

De drie gewesten dienen vandaag een aanvraag in bij de Unesco in Bonn. De Unesco is de organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

In 2015 maakt Unesco de shortlist bekend, de definitieve erkenning is voorzien voor 2017.

Ondertussen broeden de gewesten op een bredere aanvraag tot erkenning van het Zoniënwoud als geheel. Daarvoor wordt momenteel een inventaris opgemaakt van de landschappelijke en archeologische waarde. Deze procedure zal tot 2016 duren en de erkenning zou ten vroegste in 2018 volgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni