© Jan Salens

‘Zonder overheidsfinanciering geen nieuw stadion’

© brusselnieuws.be
19/03/2014

Zonder geld van de overheid komt er in Brussel geen nieuw nationaal voetbalstadion. Dat zegt Johan Beerlandt, baas van bouwbedrijf Besix, in verschillende Franstalige kranten. Hij vindt ook dat de overheid 100 miljoen euro moet voorzien.

Volgens een analyse van Besix is het onmogelijk om een voetbalstadion van 50 à 60.000 zitjes rendabel te maken alleen met voetbal. “De enige oplossing is dat de federale en gewestelijke overheden geld zouden stoppen in het project”, aldus Beerlandt. "Men moet realistisch zijn, zonder de overheden zal er nooit een stadion zijn."

De Brusselse regering en de Stad Brussel beweren het tegendeel. Volgens hen is een stadion zonder belastinggeld perfect mogelijk.

Beerlandt voegt daaraan toe dat het organiseren van concerten in het stadion, als extra bron van inkomsten, concurrentie betekent voor de bestaande infrastructuur. Op de Heizel is er met zaal 12 al een concertzaal met een capaciteit van 15.000 plaatsen. Dat is weliswaar veel minder dan de concertcapaciteit van een voetbalstadion.

De totale kostprijs van een stadion zal ongeveer 300 miljoen euro bedragen, waarvan de voetbalwereld volgens Besix 150 miljoen voor zijn rekening kan nemen. De firma is zelf bereid om 30 tot 50 miljoen euro te investeren in het project.

Volgens Beerlandt is het ook mogelijk om het huidige Koning Boudewijnstadion af te breken en op dezelfde plaats een nieuw stadion te bouwen. Dat zal waarschijnlijk goedkoper zijn, klinkt het.

Zowel de stad Brussel als het Brussels Gewest willen een nieuw stadion bouwen, maar dan op parking C van de Heizel. Dat zou tegen 2020 klaar moeten zijn, zodat Brussel een van de speelsteden van het Europees Kampioenschap voetbal van dat jaar kan worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni