Loopwedstrijd Frankfurt

Zondag eerste 10 kilometer van Brussel

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
15/04/2015

Het loopaanbod van onze hoofdstad is een wedstrijd rijker. De eerste editie van de Tien Kilometer van Brussel belooft op 19 april met een start op de piste van de Heizel en finish in Paleis 12 iets speciaals te worden.

“De tienduizend meter is een topnummer van de Memorial Van Damme,” vertelt Greg Broekmans, verantwoordelijke bij organisator Golazo. “Het huidige wereldrecord van Kenenisa Bekele werd er zelfs gevestigd. Nu krijgen de lopers de kans om zelf die legendarische afstand af te leggen, met start op de piste van de Heizel.”

Een tweede doorslaggevend argument om deze wedstrijd in het leven te roepen, is de constatering van de organisatoren dat er in deze periode geen loopwedstrijden van deze omvang plaatsvinden in de hoofdstad. Dat gat wordt nu opgevuld. “Het is meteen ook een ideale voorbereiding op de Twintig Kilometer door Brussel. Het slaat alvast aan, want het aantal inschrijvingen liep snel op. We mikken voor deze editie op vijfduizend lopers.”

“Het wordt een traditionele loopwedstrijd waarin we ook inspelen op beleving. De mensen verwachten meer dan een start- en een finishlijn. De omkadering moet goed zijn, er moet entertainment zijn, enzovoort. Met een start op de piste van de Heizel en een finish in Paleis 12 voegen we toch wel iets extra’s toe.”

Toegankelijk
De organisatoren hebben voor deze eerste editie Leonard Komon kunnen strikken. Hij bezit het wereldrecord van de tien kilometer op de weg (26.44 minuten, red.) en is uiteraard torenhoog favoriet. Dergelijke toppers trekken andere goede lopers aan, maar het zijn vooral recreatieve lopers die zondag zullen deelnemen.

“We hebben alles in huis om hier een succes van te maken. Brussel verdient dat. De Tien Kilometer van Parijs is bijvoorbeeld een succes. Deze afstand is ook voor velen haalbaar. Met drie maanden voorbereiding in de benen kan je deelnemen.”
“We hopen dat dit op termijn een referentie wordt. De Twintig Kilometer zal de moeder van de loopwedstrijden blijven, maar ik denk wel dat we onze plaats kunnen afdwingen. Maar dat is toekomstmuziek. Laat ons eerst genieten van deze eerste editie.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni