Verkiezingen stemhokjes 25052014

Zittingzaal te klein voor spijbelende bijzitters

© brusselnieuws.be
29/10/2014

De bijzitters uit Halle-Vilvoorde die tijdens de afgelopen verkiezingen niet of te laat kwamen opdagen, zijn woensdagmorgen voor de correctionele rechtbank van Brussel verschenen. Een deel van hen is terug naar huis gestuurd, omdat de zaal te vol zat.

Het gaat om mensen die opgeroepen werden om bij- of voorzitter te zijn bij de verkiezingen van 25 mei, maar die niet of te laat kwamen, en die ook geen geldig attest konden voorleggen.

Ze kregen een voorstel tot minnelijke schikking van 250 euro voor de bijzitters, en 500 euro voor de voorzitters. Wie daar niet op inging moet voor de rechtbank verschijnen.

Vanmorgen moesten bijna zeventig bijzitters zich verantwoorden, maar de 52ste correctionele kamer in Brussel was niet voorzien op dat aantal bezoekers. Een groot deel had geen zitplaats en moest rechtstaand wachten, de zaak van een twintigtal beklaagden is zelfs uitgesteld naar 13 november.

Diegenen die zich wel mochten verantwoorden kregen te horen dat ze een boete van 600 euro riskeren. Dat geldt ook voor wie maar enkele minuten te laat was.

Het parket Halle-Vilvoorde wil de spijbelaars streng aanpakken, om een signaal te geven dat wie zich aan zijn burgerplicht onttrekt, vervolgd zal worden.

Op 7 november moet er nog een tweede groep zich komen verantwoorden. In totaal werden 129 bijzitters en één voorzitter gedagvaard.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni