Zittingen Justitiepaleis uitgesteld door defecte scanner

© FM Brussel
06/05/2015

Een defecte veiligheidsscanner zorgt sinds dinsdag voor extra lange wachtrijen aan het Justitiepaleis. Heel wat beklaagden raken daardoor niet op tijd in de zitting. Verschillende zaken zijn al uitgesteld. Donderdag zou een nieuwe scanner moeten arriveren.

Sinds enkele maanden gelden verscherpte veiligheidsmaatregelen aan het Justitiepaleis. Vooraleer het gebouw te betreden moeten mensen hun tassen en jassen door een scanner sturen. Het toestel is echter defect en de technici die het moeten herstellen moeten uit de regio van Parijs komen.

Het veiligheidspersoneel behelpt zich met een mobiele scanner, maar dat gaat niet zo snel en beklaagden raken soms niet op tijd binnen. Daardoor zijn al zittingen uitgesteld naar een latere datum.

Luc Hennart, voorzitter van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg, klaagt aan dat de federale overheid geen werk maken van echte oplossingen. "Het is tijd dat men ophoudt met oplossingen uit te vinden die geen oplossingen zijn", aldus Hennart tegenover FM Brussel. "Soms denk ik dat men doelbewust kiest voor gebrekkige oplossingen om aan te tonen dat de beveiliging van het Justitiepaleis onmogelijk is en dat het gerecht hier weg moet."

Donderdag zou een nieuwe scanner de meest acute problemen moeten verhelpen.

Vanaf november zouden er dan twee nieuwe scanstraten aan de hoofdingang komen. Maar zonder het nodige personeel kan je daar niet veel mee doen zegt Hennart. Het veiligheidskorps heeft volgens hem nu al te weinig mankracht. De leden van het korps moeten zowel de controlepast bemannen in het paleis, de andere Brusselse gerechtsgebouwen beveiligen als de gedetineerden naar de rechtszaal begeleiden. Eind februari legde het veiligheidskorps het werk nog even neer omdat ze dat meer dan beu zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni