Zeynep Balci: 'Neen, de hoofdstad is niet racismevrij'

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
22/04/2015

Na het verzamelen van getuigenissen van dagelijks racisme in Vlaanderen en Brussel wil het succescol twitterinitiatief #DailyRacism op zoek naar gepaste oplossingen. “We mogen de aandacht die er nu voor racisme bestaat niet laten bekoelen,” zegt Zeynep Balci.

Zeynep Balci is politologe, deed onderzoek over migratie aan de Universiteit Antwerpen en is een van de mede-initiatiefnemers van #DailyRacism. “We willen na het verzamelen van de getuigenissen, nu concrete beleidsvoorstellen formuleren die racisme tegengaan,” zegt Balci. “We doen dat aan de hand van een soort parlement, een plenum, waar we over verschillende thema’s zullen discussiëren.”

Jij zit de werkgroep onderwijs voor. Heb je zelf te maken gehad met racisme?
Balci: “Ja. Ik heb daar ook een getuigenis over geschreven. Ik heb meegemaakt hoe iemand van het secretariaat, die helemaal niet bevoegd is, me zei dat ik geen aso mocht volgen. Onderwijs is dus zeker niet racismevrij.”
“Een ander frequent voorbeeld is hoe leerlingen met een migratiegrond niet gedelibereerd worden, en andere leerlingen, met dezelfde punten, wel. Vandaar mijn voorstel om de klassenraad voortaan door een onafhankelijke persoon te laten bijwonen. Dat voorkomt willekeur tijdens de deliberatie.”

Je bent onderzoekster. Hoe ontstaat racisme volgens jou?
Balci: “Het heeft te maken met machtsverhoudingen, en met schrik voor het onbekende. Bepaalde groepen in onze samenleving willen niet dat andere groepen op hun niveau komen. Dat is een stuk ook aangeleerd. Daarnaast spelen de media een rol in het in stand houden van racisme. Bijvoorbeeld door negatief te focussen op moslims en problemen uit te vergroten.”

Je bent Limburgse maar woont al enige tijd in Brussel. Is hier minder racisme?
Balci: “Op persoonlijk vlak ervaar ik minder racisme dan in Vlaanderen. Dat lijkt me logisch. De helft van de Brusselaars heeft een migratieachtergrond. Toch geloof ik niet dat het daarom beter gesteld is met de discriminatie in de hoofdstad dan in Vlaanderen. Ook in Brussel houdt het onderwijs de sociale ongelijkheid in stand. Kijk maar naar de elitescholen. En dan heb ik het nog niet gehad over de discriminatie op de arbeidsmarkt, of in het uitgangsleven.”

Riskeert het plenum geen hoogmis te worden van gelijkgestemden?
Balci: “Neen, want iedereen is welkom. Ook wie er anders over denkt. Dat komt het debat ten goede.”

Plenum #DailyRacism woensdag 29 april 18u-22u, Beursschouwburg, Ortsstraat, Brussel. Wegens het beperkte aantal plaatsen is inschrijven verplicht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni