‘Zemmour mag geen toegang krijgen tot Brussel’

© brusselnieuws.be
30/12/2014

Moslimvereniging EmBeM wil dat burgemeester Yvan Mayeur (PS) alsnog beslist om de controversiële Franse journalist Eric Zemmour buiten Brussel te houden. EmBeM begrijpt niet waarom antisemitische sprekers geweerd worden, terwijl Zemmour, veroordeeld wegens aanzetten tot haat, wel binnen mag.

EmBeM, of Empowering Belgian Muslims, vindt het niet kunnen dat de controversiële Franse journalist zomaar in Brussel mag komen spreken. De man is onder andere uitgenodigd in boekhandel Filigranes voor een signeersessie van zijn boek Le Suicide français.

“Zemmour is na racistische uitspraken In Frankrijk veroordeeld voor aanzetten tot haat”, zegt vicevoorzitter Michael Privot. “Bovendien heeft hij daar nooit spijt voor getoond, maar gaat hij integendeel verder met zijn uitlatingen, soms op het randje, soms ronduit racistisch.”

Burgemeester Yvan Mayeur (PS) verklaarde eerder dat hij de komst van Zemmour niet zou tegenhouden. “Als hij in privékring zijn mening geeft, zijn dat mijn zaken niet”, vindt de burgemeester.

Maar dat is voor Privot een drogargument. “Een activiteit met meer dan honderd mensen, met uitnodigingen en reclame op websites, is dat nog privé? Bovendien is hij ook uitgenodigd in de Cercle de Lorraine, waar de elite naar hem komt luisteren.”

EmBeM ziet er een politiek van twee maten en twee gewichten in. “Mayeur besliste onlangs nog een prediker uit Koeweit niet in Brussel binnen te laten, want die had antisemitische uitspraken gedaan. Dat is prima, want aanzetten tot haat kan niet. Maar is islamofobie en afrofobie niet even erg? Als we een harmonieus Brussel willen, hebben we een coherent beleid nodig.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni