© Brussels Airport

Zelfrijdende shuttlebus op luchthaven in 2018

© brusselnieuws.be
24/04/2015

De Lijn begint in 2018 met een uniek proefproject op Brussels Airport: een shuttlebus zonder chauffeur die een parcours langs de parkings en gebouwen van de luchthaven zal bedienen.

De bus zal zich in de eerste plaats richten op de werknemers op de luchthaven. Zij kunnen de bus zonder chauffeur nemen om naar de personeelsparkings te pendelen. Ook reizigers zullen de bus kunnen gebruiken om naar veraf gelegen parkings te rijden.

In 2018 moeten de zelfrijdende bussen rond de klok een traject van 5 kilometer bedienen. De bedoeling is dat er op piekmomenten elke vier minuten een bus langskomt. De Lijn wil met de bus elk uur ongeveer 250 reizigers vervoeren. Aan boord zal er geen personeel van de vervoersmaatschappij aanwezig zijn. De bussen krijgen ook geen eigen bedding en zullen dus aan het gewone verkeer deelnemen. Het traject loopt wel alleen over de privéwegen rond de luchthaven, zo is er geen wijziging van de wetgeving nodig.

Het project wordt gedragen door zowel De Lijn als Brussels Airport. Zij delen ook de kostprijs van 360.000 euro voor de voorbereiding van het project. Na de zomer wordt een lastenboek voor de constructeur van het voertuig opgemaakt en kunnen geïnteresseerde bedrijven zich aanmelden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni