Zazie-reporters proeven van Sweet candy, een tentoonstelling over ... snoep!

Patrick Jordens
© Brussel Deze Week
03/11/2011
Smoelentrekkers, zuurstokken, lange matten... of beertjes, vampierentanden, Frutella's, violetjes: de Zazie-reporters kennen waanzinnig veel soorten zoetigheid. Ze gingen dan ook vol enthousiasme naar de tentoonstelling 'Sweet candy - De zoete geschiedenis achter snoep.' Hieronder lees je wat hen het meest is bijgebleven van deze expo. Of moeten we zeggen: 'het sterkst aan hun tanden is blijven plakken'???

Sien zei:

"Ik vond het tof om te weten dat ze in andere landen leuke figuren maken van suiker, voor allerlei feesten. Zoals die Mexicaanse doodskopjes, of de suikerjuwelen in India."

Van Egypte over Mexico tot India, overal wordt er gesnoept! En zeker bij speciale gelegenheden of feesten. Denk maar aan het Suikerfeest, op het einde van de ramadan. Dan krijgen de kinderen in Egypte poppetjes van rietsuiker om te smullen. Of de suikerbonen hier bij ons, om een geboorte te vieren. In Mexico herdenken ze dan weer hun doden met een portie suiker. Rond deze periode, met Halloween, maken ze suikerige doodskopjes, die ze nadien versieren en oppeuzelen.

Een ander snoepfestijn vind je in India, waar ze half januari het Lichtjesfeest vieren. Mannen, vrouwen, kinderen... iedereen maakt er juwelen van suiker, zoals snoeparmbanden, snoepoorbellen of een snoepbroeksriem. Hoe die eruitzien? Dat moet je op de tentoonstelling gaan bekijken.

Rogier zei:

"Wat ik het speciaalst vond, was dat ze in Australië soms het achterwerk van een mier opeten, omdat daar zoveel honing in zit. Bweikes!"

Al dat gesnoep... eigenlijk is het de schuld van de natuur. Want honing, hars of suikerriet, al die zoetigheid komt van Moeder Natuur. De mensen snoepen dan ook al heel lang: in grotten zijn prehistorische schilderingen gevonden van mensen die zonder beschermende kleding bijenhoning proberen te verzamelen. Er bestaat ook zoiets als Arabische gom: dat is gestolde hars van de acaciaplant. En in de esdoornboom zit ook een lekker zoet sapje. Je kan er heerlijke siroop van maken voor op de pannenkoeken. Over dat esdoornsap kende Zazie-journalist Jef Raven trouwens een grappig verhaaltje. Je kan het hiernaast lezen bij 'SorrySnorry?'.

Nog meer natuur die zoet smaakt: in Australië leeft de honingpotmier. Dat is een mier die zo graag honing eet dat haar achterlijfje er helemaal van opzwelt (zie foto op de linkerpagina). Sommige Australiërs vinden die mieren een echte lekkernij: ze zetten hun tanden stevig in hun achterwerk. Bweikes?

Jef Raven vond

"het interessant om te weten dat je snoep maakt door water en suiker samen te voegen en dat dan te koken."

Suiker is de basis van alle snoepgoed. Door suiker te mengen met water, liefst in koperen ketels, en dat op hoge temperatuur te koken krijg je snoep. Op 100 graden Celsius blijft de suiker al stevig aan je lepel hangen, bij 150 °C krijg je karamel. En vaak worden er dan natuurlijk nog allerlei smaak- en kleurstoffen aan toegevoegd...

En Tante Kaat zegt...

Eeuwenlang was men ervan overtuigd dat zoetigheid goed was voor de gezondheid. In zoete producten zitten calorieën, en meer calorieën geven meer energie! Oorspronkelijk kon je snoep dan ook uitsluitend bij de apotheker vinden. Maar na een tijdje merkte men dat het toch niet zo simpel in elkaar zit. Daarom, een wijze raad van Tante Kaat: af en toe snoepen kan deugd doen. Maar van te veel suiker word je dik en krijg je rotte tanden. Of heb je dat al te vaak gehoord??

-------------------------
Sweet candy loopt nog tot en met 31 augustus volgend jaar in het Museum van de Molen en de Voeding in Evere. Als je met een groep vrienden gaat, kan je een snoep-workshop aanvragen. Alle info staat op www.molenevere.be!

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni