Nieuwstraat brokkengevel Zara c Marc Gysens
© Marc Gysens

Het voormalige cinemacomplex Métropole in de Nieuwstraat, dat nu de kledingwinkel Zara huisvest, is helemaal ingepakt met stevige gele netten. Sinds enkele maanden brokkelen er stenen af van deze historische art-decogevel.

Daardoor was de veiligheid van de bezoekers van de grootste winkelstraat van het land niet langer gewaarborgd zegt Inditex, dat de Zara-groep beheert.

De oorzaak van de afbrokkeling is onduidelijk, evenals hoelang de netten er nog zullen hangen en of de gevel gerenoveerd zal worden.

Cinema Métropole is een creatie van de beroemde Brusselse architect Adrien Blomme, die ook de brouwerij Wielemans-Ceuppens in Vorst ontwierp.

De bioscoop opende eind oktober 1932 de deuren. In 1993 moest de cinema wijken voor de uitbreiding van een kledingzaak, ondanks jarenlange actie voor het behoud. Ook een gunstig advies van Monumenten en Landschappen kon het Gewest er niet toe bewegen om de Métropole te beschermen.

Gezien

Moedergans die haar kuikens door de Wetstraat loodst of een parkeerticket tot 2110. Stadsbeelden met een verhaal, quoi. Gemaakt door redacteurs of ... door u naar redactie@bruzz.be gestuurd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Cultuurnieuws, Gezien

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni