Willem Ceuleers Johannespassie
© Saskia Vanderstichele

Zang: Na Johannes, nu Mattheus

HUB
© Brussel Deze Week
02/04/2014

Twee jaar geleden componeerde orgelist, bariton en componist Willem Ceuleers al een Johannespassie, nu heeft hij het lijdensverhaal van Christus volgens Matthaüs op toon gezet. Het werk gaat op palmzondag in pezmièez in de Lakense Sint-Lambertuskerk.

Net als zijn Johannespassie is het een werk geworden in barokstijl. Niet de late barok van Bach, maar wel de vroege barok à la Heinrich Schütz. Die is soberder en meer ingetogen. Het evangelie moet een vertelling blijven en dus worden de recitatieven van de evangelist alleen afgewisseld met dialogen, reacties van het ‘volk’ en enkele koralen, die fungeren als rustpunt. Lange aria’s zijn er niet.

Het werk vraagt minimaal vier zangers en vier instrumenten, maar het komt volgens de componist beter tot zijn recht in een royalere bezetting. Daar kiezen Ceuleers en zijn ensemble, het Antwerps Collegium Musicum, dan ook voor bij deze eerste opvoering.

Voor de tekst gebruikte de componist opnieuw een vertaling van Jos Keulers, een Nederlandse priester en theoloog die overleed in 1963.

datum: 13/04, 16.00

waar: Sint-Lambertuskerk, Sint-Lambertusplein, Laken

tickets en info: via Davidsfonds Laken, gertie.lindemans@skynet.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Podium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni