Politiekantoor Kolenmarkt

Yvan Mayeur laat mogelijkheid open voor buurtinformatienetwerken

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
17/06/2015

Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) wil de oprichting van buurtinformatienetwerken (BIN) ondersteunen. Hij doet dat op vraag van N-VA-oppositielid Johan Van den Driessche. Mayeur zegt wel dat er in het verleden nooit een draagvlak was bij de burger.

Een buurtinformatienetwerk is een samenwerking tussen burgers en politiediensten. Bewoners van een bepaalde wijk houden dan in hun buurt een extra oogje in het zeil en hebben bij verdachte handelingen die zij zien een directe communicatielijn met de politie. ‘Gewone’ burgers hebben dat natuurlijk normaliter ook, maar vermits de leden van het netwerk en de politie elkaar kennen en vertrouwen zou de communicatie beter moeten verlopen, zegt de theorie.

Johan Van den Driessche is voorstander van Buurtinformatienetwerken. Tijdens de jongste gemeenteraad van de Stad Brussel stelde hij aan burgemeester Yvan Mayeur de vraag waarom er in Brussel geen BIN is. In Vlaanderen is het idee al ingeburgerd - er zijn er 574 - maar in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn er totnogtoe maar twee, in Ganshoren en Sint-Pieters-Woluwe.

“Een BIN versterkt het sociale weefsel en het veiligheidsgevoel,” zegt Van den Driessche. “Je ontmoet er je buren door en je bent een aanspreekpunt voor je wijk. Het is aangetoond dat de functionele band met de politie drempelverlagend werkt.”

Yvan Mayeur lijkt dat te erkennen, maar zegt dat er in het verleden nooit een draagvlak was voor een BIN in de hoofdstad. Toch wil hij tegen het einde van het jaar - wanneer er een nieuw zonaal veiligheidsplan komt - kijken of er een draagvlak bestaat bij de Brusselaar. Daarmee volgt Mayeur de geest van de zogenaamde ministeriële omzendbrief-BIN uit 2010. Met die brief wilde - en wil - de federale overheid de oprichting van informatienetwerken actief promoten.

Charter
De houding van de socialistische burgemeester is een tikkeltje atypisch. In Anderlecht - ook socialistisch bestuurd - werd eenzelfde vraag van de N-VA bijvoorbeeld afgewezen. Volgens Van den Driessche heeft dat te maken met het Brusselse geloof dat een BIN een soort privémilitie is. Privémilities zijn dan wel sinds 1934 verboden, en er wordt in de omzendbrief uitdrukkelijk gesteld dat een BIN nooit zo’n militie mag worden. Maar het idee blijft in België wel iets hoofdzakelijk ‘Vlaams’. In Wallonië zijn er bijvoorbeeld ook maar 30 BIN.

Als er een netwerk wordt opgericht dan moeten buurtbewoners overigens een charter met de korpschef van de politie ondertekenen. Ook worden BIN verplicht minimaal drie keer per jaar geëvalueerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni