F1423 BRONKS artemis papegaai
© Kurt Van der Elst

You(th) Take Over: jongeren nemen Bronks over

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
22/04/2014

Vrijdag en zaterdag is het BRONKS-jeugdtheater in handen van de oudste leeftijdscategorie. De XL-jongeren van 12 tot 20 jaar, die tijdens het seizoen met de school of in hun vrije tijd bij BRONKS actief waren, tonen tijdens You(th) Take Over hun projecten aan elkaar en het grote publiek. Soetkin Van Rossem licht het programma toe.

Brusselse scholen
"De vijfdejaars van de scholen Anneessens-Funck en Regina Pacis maken hier een videoclip tijdens hun intensieve, drie dagen durende workshop. De klasgroep werd ingedeeld in kleinere groepjes, die begeleid werden door een professionele danscoach, een regisseur, een muzikant, een kostuumontwerpster en een cineast. Het was dus de bedoeling om een hoogstaand niveau te halen. Van Regina Pacis tonen we de gemonteerde clip (25/4, 18.00). Anneessens-Funck komt pas vlak voor het festival langs en zal de video live op het podium spelen terwijl hij opgenomen wordt (25/4, 16.00). Daarnaast zijn er nog de dertien leerlingen van het Sint-Niklaasinstituut in Anderlecht. Die hebben niet in schoolverband maar tijdens hun vrije tijd een luisterspel gemaakt: verhaal inlezen, soundscape maken en bruitage verzorgen. Tijdens het festival zorgen ze in de opnamestudio voor een livesessie van Naso!" (25/4, 19.30 & 26/4, 14.00)

BRONKS-ambassadeurs
"Vorig jaar zijn we gestart met een ambassadeurswerking. Een tiental jongeren tussen 15 en 19 jaar worden tijdens hun vrije tijd bij BRONKS ingeschakeld. Ze helpen bij voorstellingen door kaartjes te scheuren of de acteurs te ontvangen. Ze doen interviews voor onze brochures, en het is de bedoeling dat ze ons op termijn ook gaan helpen met prospecteren en het samenstellen van ons programma. Onze ambassadeurs dromen er allang van om een free podium te organiseren en dat komt er vrijdagavond. Ze hebben artiesten gezocht, de line-up en de zaal opgesteld, zorgen voor eten en drinken: alle ideeën komen van henzelf. In totaal staan tijdens You(th) Podium (25/4, 20.30) zo'n tien acts op het programma."

Jong werk
"Ruby Red Light van Tint (26/4, 16.00) is een voorstelling rond eenzaamheid en zelfmoord bij jongeren, die in Zinnema werd gemaakt door zeven meisjes tussen 12 en 18 jaar. Ze hebben van een zwaar thema een mooie voorstelling gemaakt en sommigen van hen hebben ook een band met BRONKS, dus hebben we hun gevraagd om ook bij ons te komen spelen."
"Medea – Work in progress (26/4, 18.00) is geen afgewerkte voorstelling maar een toonmoment van Studio BRONKS XL, onze theateratelierwerking voor gasten tussen 12 en 20 jaar, die hier iedere woensdagnamiddag langskomen."
"Op zaterdag kan het publiek ook doorlopend terecht in de Chill'out (26/4, 13.00) op het BRONKS-balkon. Dat wordt letterlijk een hangplek met zitzakken waar voortdurend filmpjes van jonge Brusselse makers te zien zullen zijn."

Afsluiter
"Zaterdagavond sluiten we het festival af met een voorstelling van een professioneel gezelschap: De dag dat de papegaai zelf iets wilde zeggen van Theater Artemis (26/4, 20.00). De regisseur van het stuk, Jetse Batelaan, is een jonge Nederlander die we al een tijdje volgen. Hij maakt stukken over de leefwereld van jonge gasten. Dit stuk is pas in première gegaan en gaat over de cultus rond inwisselbare, nietszeggende en elkaar napratende beroemdheden, tv-persoonlijkheden en voetballers. Deze voorstelling is de enige die niet gratis is. Voor de rest kun je wel reserveren, al is ook dat niet verplicht. Om de drempel zo laag mogelijk te houden, hanteren we zo weinig mogelijk regels."

You(th) Take Over

data: 25 en 26/4

waar: Bronks

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Podium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni