De capaciteit voor vooropvang in het WTC III-gebouw aan het Noordstation is sinds twee dagen verzadigd. Al twee dagen lang zijn alle 500 bedden bezet door asielzoekers die wachten op een afspraak bij Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). De mensen voor wie er geen plaats meer was, konden in een ander deel van het WTC III-gebouw terecht.

Dat heeft het Rode Kruis laten weten. Omdat het gebouw opnieuw vol is, heeft het Rode Kruis al enkele mensen moeten opvangen in een ander deel van het WTC III-gebouw, dat normaal voorzien is voor vluchtelingen van wie het dossier al aanvaard is en die op een plaats in een asielcentrum wachten.

Sinds enkele weken is de WTC-opvang onderverdeeld in twee sites. Site A wordt beheerd door het Franstalige Rode Kruis en verzorgt de vooropvang voor asielzoekers die nog niet terecht konden bij Dienst Vreemdelingenzaken. Rode Kruis Vlaanderen kreeg de opdracht om site B te herinrichten voor asielzoekers die hun registratie al achter de rug hebben en wachten op een plaats in één van de opvangcentra van Fedasil. Tijdens de nacht van maandag op dinsdag hebben 507 mensen de nacht doorgebracht in site A. Nog eens 50 niet-geregistreerde asielzoekers konden terecht in site B.

De verzadiging is te wijten aan de verminderde capaciteit bij DVZ. Sinds vorige week ontvangt DVZ nog maar 150 asielzoekers per dag in plaats van 250. Dat komt omdat er volgens Fedasil niet genoeg lucht in de wachtzaal is om er dagelijks 250 mensen op te vangen. Volgens het kabinet van Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) kan de capaciteit in functie van de influx toch weer opgedreven worden.

De beperktere registratie bij DVZ betekent meteen dat vluchtelingen langer moeten wachten vooraleer ze zich kunnen registreren. Dat leidt ertoe dat er meer mensen vooropvang nodig hebben, en er dus weer meer mensen gebruikmaken van het WTC III-gebouw.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni