Wordt Brussels Airlines deel van Eurowings?

© brusselnieuws.be
29/06/2015

Lufthansa overweegt om zijn dochtermaatschappij Brussels Airlines onder te brengen in Eurowings, de nieuwe lowcostmaatschappij van de Duitse luchtvaartgroep. Dat liet topman Carsten Spohr maandag verstaan. De naam en het business model van Brussels Airlines zouden evenwel niet verdwijnen.

Spohr noemde naast Brussels Airlines ook het Italiaanse Air Dolomiti als mogelijk nieuw deel van Eurowings. Spohr vindt dat de Europese luchtvaartmaatschappijen moeten consolideren en Eurowings is ontwikkeld als een "open platform" dat andere merken kan huisvesten.

Volgens een woordvoerder van de Duitse luchtvaartmaatschappij zou overwogen worden om Brussels Airlines lowcostvluchten vanuit Brussel te laten uitvoeren onder de naam en met toestellen van Eurowings, naast het bestaande aanbod van Brussels Airlines. Lufthansa doet hetzelfde met Austria in Oostenrijk.

De uitbreidingsplannen voor het lowcostmodel van Eurowings vallen echter niet in goede aarde bij het Lufthansa-personeel, dat vreest dat er aan de arbeidsvoorwaarden geraakt zal worden. Het cabinepersoneel bij Lufthansa dreigt overigens nu al met een staking van drie maanden vanaf 1 juli.

Lufthansa is voor 45 procent eigenaar van Brussels Airlines en kan dat tot 100 procent optrekken. Over een verhoging van het aandeel van Lufthansa in Brussels Airlines is al lang sprake, maar tot nu toe hield Lufthansa steeds de boot af. Vaak klonk het dat de Belgische maatschappij eerst weer winstgevend moest worden. De Duitsers hebben in principe nog tijd tot 2017 om de volledige controle te verwerven. Het kooprecht kan elk jaar in april uitgeoefend worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni