brussels academy met lessen over molenbeek

Word Molenbeek-expert dankzij lessenreeks Brussels Academy

Tim Gatzios
© brusselnieuws.be
22/02/2016

Molenbeek. Wereldberoemd, en toch onbekend. Hoe zit die geplaagde gemeente in elkaar? En wie zijn de mensen die er wonen? De Brussels Academy wil de kennis over Molenbeek vergroten met een lessenreeks die zes weken duurt. ‘Ah dat is dus ook Molenbeek?’ Dat gevoel is de doelstelling. Verder dan de clichés, en toch kritisch.

Analyses zat over Molenbeek. De hoofdstad van het jihadisme. Een getto, beheerst door een Marokkaanse monocultuur en armoede. Ongenuanceerd, stigmatiserend, een hoop clichés, vinden ze bij de Brussels Academy. En daarom begon voorbije vrijdag een reeks van zes lessen over ‘Molem’, met elke week een ander thema.

De organisatie werkt daarvoor samen met historicus Hans Vandecandelaere, bekend van zijn boek ‘In Molenbeek’. Hij baseert zich op de kennis van Molenbeek die hij verzamelde, en neemt de Molenbeek-leken elke vrijdag mee voor een bezoek aan mensen die actief zijn in de gemeente: winkeliers, schooldirecteurs,… Na het bezoek volgt dan een echt academisch stuk: een college van anderhalf uur, gegeven door een professor.

“Het is geen goednieuwsshow. We hebben het ook over wat moeilijk en slecht gaat. Maar er gebeuren ook andere dingen in Molenbeek”, klinkt het bij Vandecandelaere. Molenbeek is ook een gemeente waar 100.000 mensen een leven proberen te leiden. “Je moet iets constructiefs doen met de kritiek.”

400 ondernemers creëren rijkdom
Thema van de eerste sessie: kleinhandel. “Molenbeek is niet alleen een gemeente van armoede. Er wordt ook rijkdom gecreëerd. Er zijn 400 ondernemers in het centrum van Molenbeek, allemaal mensen die werken. Wat zij doen is ook interessant”, vindt Vandecandelaere.

Wist u dat er op de Gentsesteenweg een moderne Belgisch-Marokkaanse zaak is die Spaanse halal-charcuterie verkoopt, en eruitziet als een koffiebar waar hipsters met hun Apple-computer koffie slurpen? Alvast 40 nieuwsgierige mensen wel, met dank aan de Brussels Academy. Zij kregen er uitleg over Molenbeek als shopbestemming van medewerkers van Atrium, het Brussels agentschap dat de handel bevordert.

“Ik hoop dat we de mensen hiermee een vollediger beeld kunnen geven van wat Molenbeek is. Mensen die verder willen kijken dan wat de media meestal brengen. Dat ze achteraf zeggen ‘Ah kijk, dat is dus ook Molenbeek’. Door er drie uur rond te lopen krijgen mensen toch een heel andere blik.”

Volgende sessies gaan onder meer over wonen, onderwijs en religie.

De lessenreeks ‘Anders kijken naar Molenbeek’ vindt elke vrijdag plaats om 14 uur in het Huis der Culturen. Soms is inschrijven verplicht. Meer info op de website.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni