Woonproject voor vluchtelingen en andere Brusselaars

Sara De Sloover
© brusselnieuws.be
05/03/2015

De karmelietessen Sint-Jozef staan hun pand in de Lakenweversstraat in Elsene af aan de Josefastichting. Die stichting wil overal in Europa huizen oprichten waarin erkende vluchtelingen naast en tussen Europeanen wonen. Zo moeten beide partijen elkaar beter leren kennen. Het pilootproject in Brussel zoekt nog geldschieters.

De karmelietessen van Sint-Jozef wonen al zestig jaar lang in drie panden op de Lakenweversstraat 26, niet ver van de Gulden Vlieslaan. Zij verhuizen nu naar Schaarbeek en schenken hun eigendom aan de Josefastichting. De plannen van de stichting passen mooi bij de grondslag van de karmelietessenorde, die ruim vijftig jaar lang studentes van over de hele wereld onderdak bood.

De Josefastichting wil de panden verbouwen tot een groot gebouw waarin 42 appartementen komen, een restaurant, twee polyvalente ruimtes en een meditatieruimte. Er komt ook een tuin. Iedereen heeft zijn eigen appartement, maar kan de anderen ontmoeten in de gemeenschappelijke ruimtes.

“Bedoeling is dat er 30 appartementen komen voor pas erkende vluchtelingen, en 12 voor Europeanen zonder vluchtgeschiedenis”, zegt Elma Gaasbeek, woordvoerster van de Josefastichting, aan brusselnieuws.be.

Maximaal zes maanden
“We willen dat iedereen er beter bij vaart. Voor de vluchtelingen, die net uit hun asielprocedure komen, is dit een springplank naar integratie, voor de Europeanen is het een verrijking omdat ze bijleren over andere culturen. We plannen in het Josefahuis ook evenementen om het samenleven te bevorderen", zegt Gaasbeek.

"Je kunt ook op die manier naar migratie kijken, niet alleen naar het economische aspect. Wij willen af van het idee dat wij een helpende hand uitsteken.”

Voorwaarde is wel dat het verblijf in het Josefahuis voor beide partijen beperkt is tot maximaal zes maanden. De bewoners zullen huur betalen, al zal die duidelijk onder de marktprijzen liggen.

Het Josefahuis staat open voor inwoners van alle levensbeschouwingen. De stichters, een Frans echtpaar, zijn het project wel vanuit hun christelijke geloofsovertuiging gestart. “Ze zien dit als een Europees project, vandaar onze keuze voor Brussel voor het eerste huis”, zegt Gaasbeek, zelf Nederlandse. “We zijn al 3,5 jaar bezig met dit project. Als het ons lukt om dit huis te openen, dan komen er ook huizen in andere Europese landen.”

De stichting is wel nog op zoek naar financiers voor de verbouwing.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni