Woonbond: 'Te weinig informatie over huurprijzen voor armste gezinnen'

© brusselnieuws.be
30/03/2015

Volgens de Brusselse Bond voor het Recht op Wonen zijn er te weinig gegevens over huren en de woonkost voor gezinnen. De bond wil dat er meer gedaan wordt om ook de inkomens van het armste deel van de bevolking in rekening te brengen.

De bond wilde een onderzoek doen naar het aandeel van de huur in de maandelijkse uitgaven van Brusselse gezinnen.

Maar daar bestaan niet genoeg gegevensbronnen voor, klaagt de Bond aan. In data over fiscale inkomens worden leefloners bijvoorbeeld niet meegeteld. En ook bijvoorbeeld sans-papiers worden niet in rekening gebracht.

Wat de huurprijzen betreft, wordt te vaak uitgegaan van woningen die al lange tijd verhuurd worden. Woningen die vandaag door nieuwe huurders betrokken worden, kosten vaak heel wat meer, aldus de Bond.

“Volgens het Observatorium van de Huurprijzen 2013 bedraagt de gemiddelde huurprijs in Schaarbeek voor een tweekamerappartement 662 euro”, geeft de Bond als voorbeeld.

“Maar dan gaat het om alle verhuurde tweekamerappartementen in Schaarbeek. Ter vergelijking: de gemiddelde huurprijs voor een tweekamerappartement op de ‘te huur-affiches’ bedraagt 858 euro en op de website van Immoweb zelfs 974 euro. Een groot verschil.”

De Bond wil een betere verwerking van gegevens en betere enquêtes, waarbij ook de armste huishoudens betrokken worden.

Bekijk hieronder ook de reportage van tvbrussel:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni