Voormalig woordvoerster Defensie komt om bij explosie

© brusselnieuws.be
03/10/2015

In Weerde, een deelgemeente van het Vlaams-Brabantse Zemst, is vrijdagavond een woning ontploft. De moeder van het inwonende gezin, Ingrid Baeck, is daarbij overleden. Eerder op de avond werden de vader en dochter gewond van onder het puin gehaald. Over de oorzaak van de ontploffing bestaat nog onduidelijkheid.

De brandexpert die het parket Halle-Vilvoorde aanstelde is zaterdagmiddag nog eens ter plaatse geweest. Hij vond geen aanwijzingen van kwaad opzet. Alles wijst dus op een ongeval.

Maandag zal hij met de gemeentediensten terugkeren om verder puin te ruimen, want de gasfles die ontploft is, hebben ze nog niet teruggevonden.

De explosie in de woning in de Ferdinand Vercnockestraat vond vrijdagavond kort na 21 uur plaats en vernielde de hele woning. Op het ogenblik van de instorting bevonden zich drie personen van hetzelfde gezin in de woning.

De vader werd vrij snel na aankomst van de hulpdiensten van onder het puin gehaald en in kritieke toestand naar het brandwondencentrum van het Militair Hospitaal van Neder-Over-Heembeek gevoerd.

De dochter van het gezin werd wat later met mindere, niet levensbedreigende verwondingen overgebracht naar het UZ Brussel in Jette.

Zowel de vader als de dochter zijn intussen buiten levensgevaar.

Pas na 4 uur op zaterdagochtend werd het levenloze lichaam van de vrouw uit het puin gehaald. Het gaat om Ingrid Baeck, jarenlang woordvoerster van Defensie, zo bevestigt burgemeester Bart Coopman van Zemst.

Volgens Alain Habils, woordvoerder van de brandweerzone Vlaams-Brabant West, is er nog geen duidelijkheid over de oorzaak van de explosie.

"Bij aankomst hebben de hulpdiensten het sissen van gas gehoord. Vermoedelijk is dus een gasontploffing de oorzaak, maar dit is op dit ogenblik niet met zekerheid te zeggen omdat voor hetzelfde geld de gasleidingen geraakt werden door de ontploffing", aldus Habils.

Ook de buurtbewoners werden even geëvacueerd, maar konden in de loop van de avond naar hun huizen terugkeren.

Minister van Defensie Steven Vandeput, de chef van het leger generaal Gerard Van Caelenberge en de oud-ministers van Defensie André Flahaut en Pieter De Crem hebben zaterdag hun medeleven betuigd aan de familie van Ingrid Baeck.

"Onze gedachten gaan uit naar de familie van mevrouw Baeck. We wensen hen veel sterkte in dit tragisch verlies en moed met hun herstel van dit verschrikkelijk ongeval", klinkt het in een persbericht aan Belga.

"Mevrouw Baeck was jarenlang, in goede én slechte tijden, een vertrouwd en betrouwbaar gezicht van het departement Defensie. Daar zijn en zullen we haar altijd erg dankbaar en erkentelijk voor zijn", luidt het nog.

Baeck was "een van de meest professionele mensen die ik heb gekend op Defensie", zei Flahaut. Ook De Crem was vol lof: "Zij deed steeds uitstekend werk" en "wist als woordvoerster steeds het 'harde' product (missies in het buitenland, nvdr) voor het grote publiek te vertalen".

Baeck was woordvoerster van Defensie sinds juni 2006, aangesteld door toenmalig minister André Flahaut, tot aan haar ontslag uit die functie enkele maanden geleden. Haar echtgenoot kolonel Frank Claeys raakte zwaargewond bij de explosie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni