Woensdag verkeershinder vanwege buitengewone EU-top

© brusselnieuws.be
15/07/2014

Het verkeer zal woensdag hinder ondervinden van een buitengewone EU-top, speciaal bijeengeroepen om de nog vacante Europese topjobs te vullen. De Schumanwijk zal volledig afgesloten worden voor het verkeer, net als de Reyerstunnel.

Dat meldt de politie van de zone Brussel Hoofdstad- Elsene.

Meer in het bijzonder zullen het Schumanplein, de Froissartstraat (tussen Schuman en de Justus Lipsiusstraat) en de Wetstraat (tussen Schuman en de Karel de laan) volledig gesloten worden voor alle verkeer. Hetzelfde geldt voor de Reyerstunnel, die om 13 uur wordt afgesloten.

De rechterrijstrook van de Belliardstraat (tussen de Kleine Ring en de Etterbeeksesteenweg) zal overdag eveneens gesloten worden.

De buslijnen van de MIVB en De Lijn die normaal gezien in de wijk moeten passeren, zullen een omweg maken. De metro zal normaal rijden en de halte Schuman blijft ook open (met uitzondering van de ingang Schuman/Froissart).

Opvolger van Ashton
​De staatshoofden en regeringsleiders van de EU-lidstaten komen bij elkaar om de posten in de nieuwe Europese Commissie te verdelen.

Woensdagavond nog willen de 28 leiders een akkoord bereiken over de opvolger van Catherine Ashton als Hoge Vertegenwoordiger. Wie die functie bekleedt, is immers ook vicevoorzitter van de Europese Commissie.

De Bulgaarse Kristalina Georgieva ligt daags voor de top in polepositie voor die job. Ze heeft in haar vorige termijn als Eurocommissaris een onberispelijke koers gereden, en is daarnaast een vrouw uit een Oost-Europees land.

Een andere naam die circuleert, is die van de Italiaanse buitenlandminister Federica Mogherini.

De Deense premier Helle Thorning-Schmidt maakt opgang als de mogelijke opvolgster van Herman Van Rompuy als Europese Raadsvoorzitter.

Als zij die functie woensdag binnenrijft, stijgen meteen de kansen van de Spanjaard Luis de Guindos om de permanente voorzitter van de Eurogroep te worden.

Het is echter niet zeker of op de top ook die functies verdeeld zullen worden. Ze komen hoe dan ook ter sprake, net als de zware portefeuilles in de Europese Commissie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni