© Withlocals

Couchsurfing, BookaLokal en BonAppetour: het zijn er slechts drie uit een veel langere lijst. De laatste jaren lijkt het wel gastvrijheidsnetwerken te regenen, oftewel, online platformen waarop lokale bewoners van een stad zich opgeven als gastheer, en toeristen hen boeken. Nu komt ook Withlocals naar Brussel.

Het principe van Withlocals is vrij eenvoudig. Lokale bewoners van een stad kunnen zich opgeven als host en diensten aanbieden voor een prijs naar keuze, en gasten of toeristen kunnen hen boeken. Brusselaars die buitenlanders willen leren kennen en hen een zelfgemaakt diner of een rondleiding willen aanbieden, kunnen zich nu op de site aanmelden.

Meer dan 50 hosts
Er zijn echter enorm veel gelijkaardige initiatieven. “Het eerste verschil is dat wij ons niet beperken tot óf een etentje organiseren, óf een rondleiding geven óf een workshop aanbieden, wij doen het gewoon allemaal”, zegt Dick Koopman, CEO van Withlocals. “Daarnaast is onze marketing erg goed, in België hadden we bijvoorbeeld na drie dagen adverteren al meer dan 50 hosts, en dat enkel via Facebook”.

“Het proces neemt wat tijd in beslag omdat we bij elke host die zich aanbiedt eerst zelf op bezoek gaan”, zegt Koopman. “Vertrouwen is alles, als je niet betrouwbaar bent, besta je niet”. Daarnaast houden ze ook rekening met de seizoenen. “Toeristen blijven weg uit België in de winter, pas vanaf maart groeit dat cijfer.” Eind maart zal Withlocals niet enkel in Brussel, maar ook in Antwerpen en Brugge van start gaan.

De organisatie heeft grote plannen voor dit jaar. Nog voordat ze in België van start gaan, is Griekenland aan de beurt. “Momenteel zijn we actief in zes Europese landen, maar daar hopen we meer dan vijftien van te maken tegen het einde van dit jaar”, aldus Koopman.

Trots
Withlocals groeit erg snel omdat het makkelijk blijkt om hosts te vinden. “Eerst dachten we dat mensen zich aanboden omdat ze een bijverdienste wilden”, zegt Koopman. “Na wat onderzoek bleek dat ze het deden uit trots, ze zijn erg gepassioneerd over hun stad en wij bieden hen een kans om die passie te delen”.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni