Winterpret gaat vandaag vrijdag van start. Het parcours is ook dit jaar nog uitgebreid en wordt zo'n 2,5 kilometer lang. Het winterfestijn zet dit jaar de stad Quebec in de kijker, die tijdelijk een plein naar zich vernoemd ziet. Nieuwigheden zijn verder een expo in de Beurs en een klank- en lichtspel rond de Sint-Katelijnekerk.

Aan de veertiende editie nemen zo'n 230 handelaars nemen deel, tegenover 200 afgelopen jaar. De nieuwe wandelroute loopt door tot aan de Munt en door nieuwe straten. Winterpret gaat door de extra locaties van 2 naar 2,5 kilometer.

Al eerder raakte bekend dat de ijsbaan van de Vismet verplaatst wordt naar het Muntplein.

IJskathedraal
De vernieuwde gevel van de Sint-Katelijnekerk zal elke avond met een ‘video mapping’-projectie en klank- en lichtspel als ‘ijskathedraal’ in de kijker worden gezet.

Daarnaast zoomt Winterpret met het kunstwerk ‘De Sneeuwbal’ dit jaar in op de stad Quebec. Het kunstwerk is vier meter in doorsnede en heeft schermen waarop continu beelden van Quebec zullen worden geprojecteerd.

Het plein aan de Zwarte Toren, waar de Sneeuwbal komt te staan, wordt voor de gelegenheid omgedoopt tot het Plein van de stad Québec. Bezoekers zullen er specialiteiten op basis van ahornsiroop kunnen proeven, langsgaan bij een toeristische informatiekiosk, en praten met Quebec-liefhebbers.

Voorts is er nog het vertrouwde klank- en lichtspel op de Grote Markt, die dit jaar opnieuw een traditionele dennenboom krijgt. De boom van 22 meter hoog is een cadeau van Riga, de Europese culturele hoofdstad van 2014.

Aardse giganten
Van 20 november tot 4 januari vindt in het Beursgebouw de tentoonstelling ‘Giants of the Earth’ plaats. Bezoekers kunnen er een dertigtal ‘animatronics’ bekijken: zo waarheidsgetrouw mogelijk lijkende 'dieren' die bewegen en geluid maken.

Vorig jaar lanceerde RTL een kerstparade die 150.000 mensen trok. Op zondag 14 december komt er daarom een tweede editie, met alle bekende gezichten van de tv-zender.

Winterpret duurt tot 4 januari. Alle info vindt u hier. Het precieze traject vindt u in bijlage onder dit artikel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Economie, Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni