Winkeliers over voetgangerszone: van wild enthousiast tot koffers pakken

JP
© brusselnieuws.be
07/07/2015

Of een winkel succes heeft in de voetgangerszone hangt vooral van het type winkel af. Terwijl meubelzaak Maison du Monde nadenkt over een verhuis, sleept stripwinkel Brüsel extra buitentafels aan.

Voor meubelzaak- en decoratiezaak Maison du Monde was de afgelopen week een zeer slecht voorteken. “Er waren een stuk minder mensen. We hebben de plannen over de voetgangerszone al een tijdje zien aankomen, maar we konden er niets tegen doen. Het slechte bereik met de auto is zowel voor onszelf als voor onze klanten echt een probleem", zegt directrice Amelie Gonzalez aan brusselnieuws.be.

"We kunnen geen extra depot aanleggen voor onze voorraden en we zijn gedwongen veel meer bestellingen te bezorgen. We gaan het aankijken tot februari, maar als het niet verbetert, weet ik niet of we blijven", aldus Gonzalez.

Bij stripwinkel Brüsel klinkt daarentegen een positief geluid. “We krijgen mensen over de vloer die hier normaal nooit zouden komen. Nieuwsgierigen uit andere gemeentes vragen zich af: ‘allez, wat gebeurt daar allemaal in het centrum?’. Ze komen eens kijken en flaneren over de boulevard. We zetten daarom ook extra tafels buiten met stripboeken. Ook verkopen we, speciaal voor de voetgangers, een t-shirt van een plassende smurf. Helemaal in lijn met Manneken Pis”, vertelt Driss Karsi enthousiast.

Vuil of fantastisch?
“Zoals het centrum er nu uitziet, voelt het nog niet als een voetgangerszone. Ze hebben de auto’s verboden, dat is alles”, vindt eigenaar van muziekwinkel Caroline, André Tart. Ook bij Maison du Monde zijn ze niet blij met hoe de stad er sinds een week uitziet. Gonzalez meldt rommel en rondhangende, drinkende mensen.

Dat de Stad Brussel sinds de intrede van de voetgangerszone voor nieuwe uitdagingen staat, spreekt voor zich. “Maar kijk, Brussel werd altijd al gezien als een vieze, lawaaiige en gevaarlijke stad. Nu wordt er elke ochtend grondig schoongemaakt. Als je hier om 8 uur ’s ochtends komt, is het helemaal proper”, meldt Karsi van Brüsel.

“Nu is het de uitdaging om de voetgangerszone verder te ontwikkelen. Er is zoveel mogelijk: de AB kan openair concerten organiseren, de cinema’s filmvertoningen in de buitenlucht. Ook op stripgebied zouden we interessante dingen kunnen doen. Ik denk aan een festival waar we met enorme opblaasbare animatiefiguren over de boulevard wandelen”, aldus Karsi.

Voetgangerszone Vijfhoek

Het centrum van Brussel kreeg midden 2016 een fikse uitbreiding van zijn voetgangerszone. De werken voor de heraanleg van de zone zijn nog altijd aan de gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie, Voetgangerszone Vijfhoek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni