woluwe shopping center

Wijkcomités protesteren tegen heraanleg Woluwelaan

© brusselnieuws.be
19/11/2014

Buurtbewoners van de Woluwelaan in Sint-Lambrechts-Woluwe tekenen beroep aan tegen de heraanleg van de laan. De buurt vreest voor de veiligheid van zwakke weggebruikers aan de kruispunten bij het Woluwe Shopping Center. Ook zouden de files rond het winkelcentrum langer worden, wat extra sluipverkeer zou veroorzaken in het centrum van de gemeente.

Het wijkcomité Sint-Lambertusstraat heeft, samen met Wolu-Inter-Quartiers (de koepel van de wijkcomités in Sint-Lambrechts-Woluwe), beroep aangetekend bij de Raad van State tegen de onlangs verleende vergunning voor heraanleg van de laan. Dat melden de buurtbewoners zelf in een persbericht. Ze vragen maatregelen van bevoegd Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet.

De stap is opmerkelijk omdat de het wijkcomité zelf aangeeft voorstander te zijn van het project in zijn geheel.

“De versmalling van de Woluwelaan, het aanleggen van een zone-50 en het doortrekken van tram 94 tot aan Roodebeek, zijn allemaal heel knappe initiatieven”, zegt woordvoerder Geert Van Waeg van het wijkcomité Sint Lambertusstraat aan FM Brussel. Het is dan ook “met pijn in het hart” dat het comité naar de rechter is gestapt om beroep aan te tekenen.

De buurt vreest voor de veiligheid van fietsers en voetgangers aan de kruispunten bij het Woluwe Shopping Center. “Wie daar van de tram stapt, komt meteen op een tweerichtingenfietspad terecht en moet daarna elf rijstroken oversteken om tot aan het winkelcentrum te raken”, zegt Van Waeg.

Bovendien zullen zowel voetganger als links afdraaiende auto's op een deel van die rijstroken tegelijk groen licht hebben, waardoor het wijkcomité vreest voor aanrijdingen.

Weinig groen voor de fiets
Daarnaast bekritiseert het comité Sint Lambertusstraat de heraanleg van de kruispunten, waardoor fietsers maar erg kort groen licht zullen hebben, en wagens langer zullen moeten aanschuiven om het winkelcentrum te bereiken.

“In het ontwerp is het aantal wagens dat de Shopping in- en uitrijdt zwaar onderschat, waardoor enorme files zullen ontstaan", klinkt het in de buurt. Dat zal veel sluipverkeer genereren, vreest de wijk, waardoor straten zoals de rustige Sint-Lambertusstraat achter het shoppingscentrum volledig zullen dichtslibben.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe, Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni