West-Afrikanen betogen voor tijdelijk verblijf

SDS
© brusselnieuws.be
13/11/2014

Een paar honderd afgewezen asielzoekers uit Sierra Leone, Guinée en Liberia hebben donderdagmiddag betoogd op het Begijnhofplein, en zijn daarna naar het kabinet van staatssecretaris Theo Francken getrokken. Ze vragen een tijdelijk wettig verblijf in België zolang de ebola-epidemie woedt, en meer ontwikkelingshulp voor de gezondheidszorg in hun thuislanden.

Volgens de vzw Pigment, die de ex-asielzoekers ondersteunt in hun eisen, waren er zo’n vierhonderd asielzoekers naar de betoging afgezakt. "En dat ondanks hun angst voor de politie”, zegt woordvoerder Alexis Andries.

De West-Afrikanen vragen een moratorium op uitwijzingen, zegt Andries. “Hoewel de gedwongen uitzettingen op dit moment stilliggen, worden deze mensen nog steeds verondersteld vrijwillig naar hun land terug te keren, naar ebolagebied. De stop op de gedwongen uitzettingen kwam er meer op vraag van de politie dan dat het een beleidsbeslissing is, dus de onzekerheid blijft.”

Gekoppeld daaraan vragen de sans-papiers ook een tijdelijk wettig verblijf in België zolang de epidemie woedt. “Als ik Artsen Zonder Grenzen hoor, is dat minstens een jaar”, zegt Andries. “Het gaat niet alleen om de ebola-epidemie. Het hele gezondheidssysteem ligt er plat, de scholen zijn dicht. Daarna moet er individueel afgewogen worden of dat verlengd kan worden, als de persoon in kwestie hier werk gevonden heeft bijvoorbeeld.”

De ontmoeting met de adjunct-kabinetschef van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) verliep in positieve sfeer, zegt Andries. "Maar harde beloftes werden er niet gemaakt. Volgende week woensdag stelt de minister zijn beleidsverklaring voor, wij verwachten toch tegen donderdag of vrijdag antwoord.’

Komt er een afwijzing, dan plannen de ex-asielzoekers nieuwe acties. “Dit is een gerechtvaardigde claim. We zijn niet van plan het hierbij te laten”, zegt Andries.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni