Werkgroep moet jongeren en politie verzoenen in Molenbeek

© brusselnieuws.be
29/08/2014

De gemeente Molenbeek start een werkgroep op die spanningen tussen jongeren en de lokale politie moet verminderen. “Jongeren denken vaak dat alle agenten racisten zijn.”

Relletjes, molotovcocktails, politiegeweld, het ontbreekt in Molenbeek niet aan incidenten waarbij jongeren en agenten diametraal tegenover elkaar staan.

Het Molenbeekse gemeentebestuur wil het wederzijdse begrip nu stimuleren door de oprichting van een nieuwe werkgroep. “In het verleden waren er wel al wat initiatieven”, zegt schepen van Jeugd Sarah Turine (Ecolo) aan brusselnieuws.be. “Maar uit een rondvraag blijkt ook dat dit een brandend actueel onderwerp blijft.”

De groep zal samengesteld zijn uit jongeren en agenten, maar ook ouders en vertegenwoordigers van jeugdorganisaties.

De werkgroep kwam al een keer samen en wil nu op vijf thema’s focussen. Het eerste onderwerp wordt clichés en vooroordelen. “Veel jongeren denken dat alle politieagenten racisten zijn, terwijl dat niet noodzakelijk voor alle agenten geldt”, zegt ze op Télé Bruxelles. De politie gaat er door hun dagelijkse interventies dan weer snel van uit dat alle jongeren herrieschoppers zijn. “

In een latere fase komen thema’s als rechten en plichten aan het bod. “Het meest gevoelige onderwerp – politiegeweld en -flaters – komt pas helemaal op het einde aan bod.”

Het is de bedoeling dat alle deelnemers naar de werkgroep komen met constructieve voorstellen per thema. “Wat we uiteindelijk zullen beslissen kunnen we dus nog niet zeggen”, zegt Turine.

De volgende ontmoeting van de werkgroep vindt plaats op 19 september.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni