Willem Hasevoet is het pseudoniem van een honderd procent Brusselaar die zopas zijn debuutroman afleverde. ‘Werken met dino’s’ doet qua opzet automatisch denken aan kantoorkomedies op televisie zoals Het Eiland of The Office.

Daarvoor kon u gretig putten uit uw eigen ervaringen als werknemer in een aantal grootbanken.​ Intussen heeft u uw job bij de grootbanken ingeruild voor een baan als leraar economie, maar de fratsen in de Scorebank zijn duidelijk gebaseerd op waargebeurde feiten.
Willem Hasevoet: “Ik vertel graag anekdotes en verhalen. En als ik dat ‘s avonds na het werk deed, thuis of onder vrienden, dan schoten de mensen regelmatig in de lach. Ik hoorde vaak dat ik er een boek over zou kunnen schrijven. Als een ex-collega de flaptekst leest, zal hij zichzelf niet zomaar herkennen. Als hij dieper ingaat op de verhalen zal hij misschien andere collega’s herkennen. Maar als hij een echte dinosauriër is, zal hij waarschijnlijk niet eens beseffen dat hij zelf op de hak wordt genomen.”

Was dat ook een beetje de bedoeling, de mentaliteit van de dino’s in onze bedrijven aanklagen?
Hasevoet: “Ik heb het boek in de eerste plaats geschreven omdat het een lollig boek is waar mensen mee kunnen lachen. Maar die ‘dino’s’ bestaan natuurlijk echt en dat kunnen bijvoorbeeld ook jonge dertigers zijn. Al wie vastgeroeste ideeën heeft, al wie zijn toevallig verkregen privileges angstvallig beschermt, begint te sjoemelen met zijn fietsvergoedingen of met zijn thuiswerkdagen, wordt een dino met talent.”
“Zo is het ook een boek geworden over de kleine kantjes van werknemers en van mensen in het algemeen. Over het opportunisme waarmee ze hun smartphone van het werk ook op reis willen gebruiken, over de jaloezie die standaard ontstaat als iemand die hard werkt opslag verdient. De grote bedrijven zelf vertonen trouwens ook die trekjes: ze zijn log en nemen zichzelf dikwijls veel te serieus.”

Brave New Books, dat uw boek uitbrengt, is een initiatief van Singel Uitgevers, Bol.com en Mijnbestseller.nl. Is het een handig instrument om zelf je boek uit te geven?
Hasevoet: “Het heeft zeer goede kanten maar ook aandachtspunten. Het positieve is de gebruiksvriendelijkheid. Als je ingelogd bent, kan je een template downloaden. Daarin schrijf je je tekst, en dan komen de titels, de broodtekst, de flaptekst enzovoort automatisch te staan waar ze moeten staan. Daarna kan je tegen een redelijke betaling eventueel nog de typ- en spellingsfouten laten verbeteren of de lay-out wat laten aanpassen. De minpunten zijn dat een gedrukte versie door de kleine oplage toch redelijk duur is, en vooral dat je de promotie natuurlijk helemaal zelf voor je rekening moet nemen.”
Michaël Bellon

‘Werken met Dino’s’ van Willem Haesevoet, Brave New Books, 147 blz., www.bol.com/bravenewbooks, €20,00 (gedrukt), €7,50 (elektronisch). www.bravenewbooks.nl/willemhasevoet

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni