Welvaart in Vlaams-Brabant stijgt door stadsvlucht

© FM Brussel
23/02/2015

Door de stadsvlucht uit Brussel naar de Rand stijgt de welvaart in Vlaams-Brabant. Die tendens bevestigt een nieuw onderzoek van het steunpunt sociale planning van Vlaams-Brabant. Vooral jonge gezinnen, steeds vaker met buitenlandse roots, verhuizen van Brussel naar de Rand.

Vlaams-Brabant heeft er tussen 2008 en 2012 netto meer dan 30.000 inwoners uit Brussel bijgekregen. Het gaat hoofdzakelijk om jonge, hoogopgeleide gezinnen, in toenemende mate van buitenlandse origine. Dat blijkt uit een studie die het online wetenschappelijke tijdschrift Brussels Studies maandag publiceert. De studie is uitgevoerd in opdracht van de provincie Vlaams-Brabant.

Oost-Europees
Een opvallende evolutie is dat die uittocht steeds diverser wordt: het aantal verhuizers van niet-Belgische origine is aanzienlijk toegenomen, in het bijzonder van Oost-Europese afkomst. De stadsvlucht gaat gepaard met de verarming van Brussel en een hogere welvaart in de Rand. Maar die vaststelling geldt niet voor alle gemeentes, zegt onderzoeker Filip De Maesschalck.

"De groep die naar Vilvoorde trekt, heeft een heel ander profiel dan de groep die naar Tervuren trekt", zegt De Maesschalck. "Dat hangt samen met de nabijheid van de Brusselse gemeenten. Mensen uit de Woluwes en Oudergem bijvoorbeeld trekken vooral naar het zuidoosten, naar Tervuren, Hoeilaart enzovoort, terwijl de mensen uit Schaarbeek eerder naar Machelen en Vilvoorde verhuizen. Dat zijn natuurlijk andere bevolkingsgroepen." Of alle gemeenten rijker worden door de aankomst van nieuwelingen, en zo ja in welke mate, heeft het steunpunt niet onderzocht.

Tegelijk blijft het pendelverkeer naar Brussel aanzienlijk. Zo'n 380.000 werknemers vinden elke dag hun weg naar het Hoofdstedelijk Gewest, terwijl slechts 230.000 Brusselaars tegelijk in het Gewest werken én wonen. 63.000 Brusselaars werken buiten Brussel, van wie ongeveer de helft in de Rand. Zelfstandigen en personeel van ambassades en internationale instellingen werden in deze cijfers niet meegerekend.

Uit de studie blijkt wel dat de vacatures in Brussel steeds vaker door Brusselaars zelf worden ingevuld.

Hetzelfde geldt voor het onderwijs: het aantal leerlingen uit de Rand dat in Brussel naar school gaat neemt af, het aantal leerlingen in Nederlandstalige scholen in de Rand neemt fors toe.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni