Ket 59 sport VGC

Welke accenten legt de sportdienst van de VGC (in de toekomst)?

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
30/09/2015

Boeiend, zo belooft het nieuwe sportseizoen van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) te worden. Hun aanbod is nog maar eens verfijnd en speelt steeds beter in op de noden van hun doelgroepen. Tegen eind 2015 zou ook de nieuwe beleidsnota voor sport in Brussel klaar moeten zijn. De krachtlijnen en accenten blijven echter een goed bewaard geheim.

De sportgids, daarmee wordt het sportseizoen van de VGC eigenlijk al in augustus op gang getrapt. Het boekje biedt elk jaar een overzicht van sportclubs, doelgroepspecifieke informatie, infrastructuur en nog veel meer. En dat valt in de smaak. “Een onderzoek van een tweetal jaar geleden heeft uitgewezen dat de sportgids onze meest gewaardeerde brochure is,” vertelt Hilde Van Cauwenberghe, coördinator van de sportdienst. “We proberen zo volledig mogelijk te zijn, en voor bijkomende informatie kan men altijd op onze website (www.sportinbrussel.be, red.) terecht.”

Die aanpak is nodig om zoveel mogelijk Brusselaars aan het sporten te krijgen. In sommige wijken is de drempel nog steeds hoog om sportlessen op te zoeken, zelfs al zijn die vlakbij. Aan de hand van tussenpersonen worden de lijnen zo kort mogelijk gehouden om alle doelgroepen zo goed mogelijk te bereiken.

“Een belangrijke hoeksteen van het VGC-sportbeleid is de samenwerking met de sportclubs. Het Nederlandstalige sportclublandschap in Brussel is zeer uitgebreid en gevarieerd. Daar spelen we op in met een dynamisch ondersteuningsbeleid dat voortdurend in beweging is. Onlangs hebben we bijvoorbeeld samen met een aantal partners een Nederlandstalige volleybalclub opgericht in Schaarbeek, Brussels Volley – GAVO.”

“Ook in de uitbouw van een kwaliteitsvol sportaanbod naar kinderen en jongeren toe willen we complementair werken ten opzichte van wat al bestaat,” aldus sportfunctionaris An Van Buggenhout. “Kenmerkend voor ons eigen sportaanbod voor kinderen en jongeren is dat we kiezen voor een multidisciplinaire aanpak zodat de kinderen kennis kunnen maken met een groot aantal sporten. Van drie tot zes jaar kunnen ze hiervoor terecht in de bewegingsschool en de lessen Multimove. Zo zetten we bewust in op de ontwikkeling van motorische vaardigheden. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat kinderen zoveel mogelijk bewegingsprikkels moeten krijgen en niet meteen sportspecifiek moeten werken. Vanaf zes jaar kunnen ze bij ons verschillende sporten ontdekken via de sportacademie, waar ze om de paar weken een andere sport leren kennen.”

G-expert
Dat toegankelijkheid een aandachtspunt is, bewijzen ook de democratische tarieven die de sportdienst hanteert. En er wordt ook nog eens op maat gewerkt indien die drempel nog steeds te hoog is. De Sport-Na-Schoolpas is een mooi voorbeeld hoe leerlingen uit het secundaire onderwijs voor een kleine prijs een ruim aanbod krijgen voorgeschoteld. De VGC en partners als Bloso en de Stichting Vlaamse Schoolsport willen het potentieel van die SNS-pas komend seizoen nog beter benutten.

“We leggen eveneens de nadruk op inclusief werken, zodat sporters met een handicap kunnen deelnemen aan het reguliere aanbod. Daarnaast hebben we ook onze exclusieve G-sport werking. Nieuw is dat we vanaf dit seizoen een wekelijks aanbod hebben voor volwassenen met een psychische beperking. We zijn een van de weinige diensten die een voltijdse kracht in dienst heeft met expertise hierrond.”

De kennis van de sportdienst en hun gekwalificeerde lesgevers worden uiteraard ook ingezet om andere doelgroepen zo goed mogelijk te bedienen. Vijftigplussers kunnen genieten van een aantrekkelijk aanbod, er wordt ingespeeld op de wens van steeds meer gezinnen om tegelijkertijd te kunnen sporten, en uiteraard krijgen de individuele sporters de nodige aandacht. Zo is Brussel Loopt bijvoorbeeld uitgegroeid tot een succes en heeft het zelfs geleid tot meer samenwerking op het terrein.

Door de focus op de duurzame werking, is er ook gekozen om evenementen van één dag enigszins terug te schroeven. Zo is er meer ruimte voor inspanningen om Brusselaars op de lange termijn aan het sporten te houden.

Sportraad voor iedereen
De sportdienst van de VGC legt komend sportseizoen dus terug duidelijke accenten. Die zullen in de toekomst verschuiven aangezien het huidige beleidsplan eind dit jaar afloopt. Tegen dan zou het nieuwe plan goedgekeurd moeten zijn. Dat is momenteel nog in opmaak, in samenspraak met geïnteresseerden.
“Het wordt voor ons steeds belangrijker om mensen te betrekken,” vervolgt Van Cauwenberghe. “Zo hadden we onlangs nog een open sportraad, waar iedereen die het wou mee kon discussiëren over het sportbeleid van de VGC. We hebben ook een sportraad die jaarlijks een vijftal keer samenkomt, waar eveneens alle Brusselaars die het wensen aan kunnen deelnemen. Iedereen is welkom. We zouden hier graag een vertegenwoordiging van het diverse Brussel in zien.”

De sportraad denkt al anderhalf jaar mee over het nieuwe beleidsplan. Daarin wordt het woord verbinden een belangrijk onderdeel. “We gaan voor een plan dat sport, cultuur en jeugd integreert en waarin gezamenlijke prioritaire doelgroepen gekozen zullen worden. Tot nu toe had elk beleidsonderdeel zijn eigen werking, in de toekomst zal er samengewerkt worden om gezamenlijke doelstellingen te verwezenlijken.”

Het beleidsplan zal uiteraard uitgaan van de noden van de sportende Brusselaar. De complementariteit die de sportdienst van de VGC vandaag nastreeft, zal dus nog versterkt worden om een zo effectief mogelijk aanbod te hebben. De VGC zal ook zeker zijn rol blijven spelen in disciplines waarin dat aanbod nog te veel ontbreekt. “We spelen een belangrijke rol in het samenbrengen van partners om zaken te kunnen realiseren. Samenwerking zal in de toekomst nog belangrijker worden.”

“Het wordt een belangrijk jaar voor ons. We gaan ons moeten heroriënteren. Het geïntegreerde plan zal ook een andere manier van denken vragen. Maar wat het nieuwe beleidsplan allemaal juist zal inhouden, daarvoor is het nog even wachten tot eind dit jaar.”

--------------------------------

Sporten in openbare ruimte

De individuele sporter is een doelgroep die groeit, dat merkt ook de sportdienst van de VGC. Ze spelen daarop in met Brussel Loopt en willen dat in de toekomst ook doen met infrastructuur in openbare ruimtes. "Vorig jaar hebben we de looproute in het Koning Boudewijnpark met verschillende partners ingehuldigd," vertelt Hilde Van Cauwenberghe. "We hebben een werkgroep die kijkt waar er mogelijkheden zijn om sportieve elementen aan te brengen in de openbare ruimte, zoals fit-o-meters."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni