‘Wegblijfdag’ migranten nu donderdag, met sit-in in Brussel

SDS
© brusselnieuws.be
17/12/2014

Een rist aan migranten- en middenveldsorganisaties roepen op om donderdag te protesteren tegen de uitspraken van staatssecretaris Theo Francken over de twijfelachtige economische meerwaarde van migranten. Dat kan door mee te doen aan een sit-in op het Poelaertplein, niet te werken tussen 12 en 14 uur of een symbolische witte vlag uit te hangen.

Eind oktober riep de Congolese gemeenschap andere allochtonen op om een dag thuis te blijven. Ze was boos over de toen opgerakelde uitspraken van staatssecretaris Francken (N-VA), die in 2011 op Facebook had gepost dat hij “zich wel wat kan voorstellen bij de economische meerwaarde van de Joodse, Chinese en Indiaanse (sic) diaspora, maar minder bij de Marokkaanse, Congolese en Algerijnse. Of is dat te aangebrand?”

'Wij zijn de meerwaarde'
“Meneer Francken zit met die ideeën op zijn post omdat zijn partij zo veel stemmen haalde dat ze aan de macht kwam”, zei initiatiefneemster Hélène Madinda (62) eind oktober aan brusselnieuws.be. “Een deel van de Belgen is er dus klaarblijkelijk van overtuigd dat wij niet nuttig zijn. We willen hun laten inzien dat dat een fout idee is, en dat ze hiermee de sociale cohesie van de Belgische maatschappij ondergraven."

Uit overleg met allerlei andere organisaties ontstond de coalitie Together for Dignity, die nu protest gaat voeren onder de slogan ‘Wij zijn de meerwaarde’. De actiedag was eerder vastgelegd op vrijdag 19 december maar is ondertussen een dag vervroegd. 18 december is immers de Internationale Dag van de Migrant.

“We organiseren donderdag om 12 uur een sit-in op het Poelaertplein”, zegt Madinda. “Daarnaast vragen we mensen om onze actie niet alleen te steunen op de sociale media, maar ook concreet, door tussen 12 en 14 uur een wit vaandel buiten te hangen en niet te werken."

"Handelaars vragen we om die twee uur ook echt de rolluiken van de winkel naar beneden te laten. Daarvoor hebben we actief gesensibiliseerd in de Brabantstraat en op de Waverse- en Gentsesteenweg. We hebben ook contacten gelegd met dokters, verpleegkundigen en schoonmakers."

Van aartsbisdom tot Ecolo
Voor de actie op het Poelaertplein verwacht Madinda al "zeker driehonderd mensen", al hoopt ze op veel meer. Op Facebook hebben al 820 mensen toegezegd. Een hele rist middenveldorganisaties, waaronder de Federatie van Marokkaanse Verenigingen, Kif Kif, de KVS, het Minderhedenforum, het aartsbisdom Mechelen-Brussel, het Regenbooghuis, Vluchtelingenwerk Vlaanderen vzw, Victoria Deluxe, en het CongoForum hebben hun steun toegezegd aan het initiatief.

Volgens Madinda kunnen ze ook rekenen op Ecolo en het burgerinitiatief Hart boven Hard. “Iedereen die verontwaardigd is door de stigmatisering en de discriminatie op school, op de arbeidsmarkt en in de huisvesting, roepen wij op hun netwerk te mobiliseren en mee te doen aan onze actie.”

Aansluitend vertrekt vanaf het plein een betoging voor de rechten van sans-papiers, al staat die op haar eigen affiche op hetzelfde tijdstip aangekondigd. Madinda: “Hun betoging start na onze sit-in, ze steunen ons. Maar het zijn andere organisatoren, dat gaan we rechtzetten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni