Stethoscoop dokter c Alex E Proimos

Website vindt dokter die Lingala of Nederlands spreekt

Sara De Sloover
© brusselnieuws.be
19/11/2014

Wie in Brussel een dokter zoekt die Nederlands, Lingala of Armeens praat, kan terecht op een nieuwe website. Via Geomed.be kunt u ingeven welk type arts u zoekt in welke gemeente(s), en welke taal zij of hij onder de knie moet hebben.

De drie oprichters van Geomed.be hebben een informaticabedrijf voor artsen en paramedici. Van expatvrienden kregen de Franstalige twintigers te horen hoe moeilijk het was in Brussel een dokter te vinden die hun moedertaal kan spreken. Combineer die twee, en het idee voor nevenproject Geomed was geboren.

De website is op 15 oktober gestart met publiek beschikbare informatie over ongeveer 1.500 artsen, zowel huisartsen als specialisten, vertelt medeoprichter Quentin Roquet. “Intussen hebben al een 20-tal artsen ons gemaild om zich toe te laten voegen.”

Bij 368 van de opgenomen dokters kunt u terecht in het Engels, bij 155 in het Nederlands. Daarna volgen Spaans, Duits, Grieks en Italiaans met telkens enkele tientallen artsen.

Maar ook in minder voor de hand liggende talen als Vietnamees, Slovaaks of Urdu kunt u bij het artsenkorps van het Gewest, en de wijde Rand eromheen, terecht.

De website zelf is beschikbaar in het Frans en in het Engels, en – dankzij de expatconnecties van de bedenkers – ook in een aantal andere talen. Voorlopig echter nog niet in het Nederlands: “We zoeken nog iemand die kan vertalen”, zegt Roquet.

De zoekfunctie op de site laat wel al toe om Nederlandssprekende artsen terug te vinden. Of Roquet en zijn collega’s beseffen dat Geomed wellicht niet alleen door expats, maar ook door Nederlandstaligen zal gebruikt worden? “Huisartsen die we kennen uit onze hoofdjob hebben ons al gecontacteerd omdat ze voor Nederlandstalige patiënten op zoek zijn naar een specialist die hun taal beheerst.”

De artsenzoekservice is voorlopig gratis, zowel voor de patiënten als voor de artsen.

Update 21/11: Een optie om Nederlandstalige zorg te vinden in Brussel is de uitgebreide website zorgzoeker.be. Inmiddels heeft een lezer van brusselnieuws.be zich bereid verklaard Geomed te vertalen in het Nederlands.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni