© Thomas/KrivaDesign

Wathelet wil sleutelen aan spreidingsplan

© brusselnieuws.be
11/04/2014

Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH) wil het nieuwe spreidingsplan voor vliegtuigen vanop Brussels Airport aanpassen om tegemoet te komen aan de klachten van boze Brusselaars. Hij stelt onder meer voor om de nachtperiode op de luchthaven met twee uur uit te breiden.

Wathelet zat donderdag samen met een aantal bewonersgroepen over het probleem. Sinds het nieuwe spreidingsplan voor de luchthaven begin februari van start ging, regende het klachten, vooral van Brusselaars. Door de toegenomen spreiding van de vluchten, krijgen namelijk veel meer inwoners van de hoofdstad dan vroeger te maken met vliegtuighinder.

Om aan de klachten tegemoet te komen, zetten Wathelet en CDH-vicepremier Joëlle Milquet donderdag een vergadering op poten met enkele actiegroepen. Daaruit kwam een voorstel om op korte termijn enkele maatregelen te nemen. Een terugkeer naar de situatie van voor het nieuwe plan wordt echter uitgesloten.

Wathelet stelt voor om controles uit te voeren op het respecteren van de routes, met sancties. Daarnaast wil hij ook de nachtperiode op de luchthaven met twee uur uitbreiden: van 22 uur tot 7 uur in plaats van 23 uur tot 6 uur. Wathelet stelt ook voor dat Brussel milieuminister Evelyne Huytebroeck (Ecolo) de geluidsniveaus in de overvlogen gemeenten gaat opmeten. Het voorstel zal op de volgende federale ministerraad voorgelegd worden.

Op de langere termijn stelt Wathelet voor om een werkgroep op te richten waarin de bewonersverenigingen hun ei kwijt kunnen met het oog op de komende regeringsonderhandelingen.

Na de vergadering liet de groep ‘Plan Wathelet, Pas Question’ alvast weten dat er nog grote meningsverschillen tussen hen en Wathelet overeind bleven. Zij willen in de eerste plaats dat het nieuwe spreidingsplan volledig ingetrokken wordt, voor er verder gepraat kan worden.

Communautaire blokkering
Met de verkiezingen in zicht komt ook de communautaire kant van het dossier weer bovendrijven. In Le Soir zegt Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) dat de Vlaamse partijen de opstart van een controleorgaan op vliegtuigoverlast blokkeren. Dat had normaal gezien in werking moeten treden samen met het nieuwe spreidingsplan, maar werd nog niet goedgekeurd door de federale ministerraad. Volgens Vervoort willen de Vlaamse partijen om electorale redenen het punt niet op de agenda plaatsen.

Vervoort vraagt aan Wathelet om zo snel mogelijk het controleorgaan in het leven te roepen. "Brussel heeft de luchthaven weliswaar nodig, maar het welzijn van de bewoners ligt me even na aan het hart als de economische gezondheid van ons Gewest", zegt Vervoort. "Het is onaanvaardbaar dat beslissingen van een dergelijk belang genomen worden zonder overleg met ons te plegen. Ik herhaal met klem: kom uw verbintenissen na en stel het controleorgaan aan dat de geluidsoverlast objectief in kaart moet brengen.”

De minister-president pleit er ook voor om het totale aantal vluchtbewegingen op de luchthaven te beperken. Het op termijn afschaffen van de nachtvluchten tussen 23 uur en 7 uur moet daarbij helpen. Bovendien vindt Vervoort dat er vooraleer de luchthaven tijdslots toekent voor landen en opstijgen er een effectenstudie en overleg met de gewesten moet komen. Ten slotte roept hij nog eens op om de Brusselse geluidsnormen te laten respecteren. Die zijn erg streng, waardoor in het verleden al vele boetes werden uitgeschreven aan luchtvaartmaatschappijen. Die werden echter zelden of nooit betaald.

N-VA: 'CDH trapt campagne op gang'
Volgens oppositiepartij N-VA wil CDH met het voorstel vooral haar eigen kiesbelangen dienen. "Het wankele luchthavenevenwicht in het gedrang brengen om tussen 6 en 7 uur ‘s morgens het vliegverkeer over Vlaanderen te sturen en daarbij een aantal maatschappijen te stimuleren om naar Luik te verhuizen, is puur gebaseerd op het winnen van zieltjes", zegt kamerlid Ben Wollants. De N-VA hoopt dat de federale regering redelijk blijft en "de economische motor van Vlaams-Brabant niet laat sneuvelen in de kiesstrijd".

SP.A-Brussel: 'Onmiddellijk verbod op nachtvluchten'
Heel anders luidt het bij de Brusselse SP.A. Parlementslid Jef Van Damme pleit voor een onmiddellijk verbod op nachtvluchten over Brussel tussen 23 en 7 uur. Hij pleit ook voor het afvoeren van het spreidingsplan van Wathelet en diens voorganger Schouppe. "De concentratie van vluchten over dichtbevolkt gebied is onaanvaardbaar", aldus Van Damme.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni