Wat staat er nog in het VGC-akkoord?

Kris Hendrickx
© brusselnieuws.be
20/07/2014

Een kinderarmoedeplan, meer aandacht voor vernieuwende stadsprojecten, een nieuwe fuifzaal en de aankoop van een avontuurlijk speeldomein. Het zijn maar enkele concrete elementen uit het nieuwe VGC-akkoord, dat de titel 'Goesting in Brussel' meekreeg.

Na het Brusselse regeerakkoord werd zondag ook het bestuursakkoord van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) voorgesteld.

Over enkele krachtlijnen berichtten we hier vrijdag al. Zo engageert de VGC zich om 3.000 bijkomende schoolplaatsen te realiseren. In het algemeen benadrukt de VGC ook dat ze vooral veel wil samenwerken met andere overheden.

Dat is echter niet alles. We plaatsen enkele opvallende elementen op een rij:

  • De VGC wil helpen om de capaciteit van de Nederlandstalige kinderopvang gevoelig te verhogen. Voorbije jaren groeide dat aanbod maar mondjesmaat. Het akkoord voorziet daarvoor in infrastructuur- en opstartsubsidies. 15 procent van de Brusselse kinderen moet een plaats vinden in Nederlandstalige crèches. De financiering van het eigenlijke aanbod moet echter van Vlaanderen komen.
  • Er komt een kinderarmoedebestrijdingsplan, dat kinderen tussen 0 en 3 jaar en hun ouders moet helpen.
  • De VGC wil de 'N', die nu al opduikt als symbool van het Nederlandstalig onderwijs, veralgemenen in haar communicatie. De 'N' moet een verbindingselement en kwaliteitslabel zijn.
  • In de loop van de legislatuur komt er een 'duidelijke beslissing' over de facilitydiensten van de VGC. Daarmee worden onder meer gebouwen, catering, schoonmaak en onthaalbalie bedoeld. Hoe die beslissing er zal uitzien is nog onduidelijk. Zowel centraliseren, decentraliseren als outsourcing zijn nog mogelijk.
  • Er komt meer aandacht voor een kwalitatieve speelpleinwerking.
  • Het gezondheids- en welzijnsaanbod van de VGC wordt gestroomlijnd. Dat aanbod is vandaag erg versnipperd. Hoe ver die stroomlijning moet gaan zegt het akkoord niet. De tekst heeft het over 'meer netwerking en structurele samenwerking'.
  • Zowel op het vlak van cultuur als wat betreft stedelijk beleid wil de VGC opnieuw kiezen voor meer vernieuwing. 10 procent van de middelen uit het Stedenfonds moet voortaan naar projecten gaan die onder de noemer 'sociale stadsvernieuwing' vallen.
  • In het luik 'Jeugd' lezen we dat de VGC in Vlazendaal (Dilbeek, aan de grens met Anderlecht) een avontuurlijk speeldomein wil verwerven en inrichten.
  • Samen met de Brusselse studenten wil de VGC minstens een fuifzaal openen.

De hele verklaring is te vinden op www.raadvgc.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni