mode Kaos 26

vzw KAOS organiseert modeshow door mensen met psychose

Dylan Belgrado
© Brussel Deze Week
05/11/2014

De defilé ‘Metamorfose’ is het eindresultaat van een intensief modeproject voor mensen met een psychose. Initiatiefnemer vzw KAOS, een organisatie die projecten over kunst en psychiatrie realiseert, wil het stigma rond psychose doorbreken en de deelnemers helpen omgaan met hun ziekte.

Voor de modeshow ging KAOS een samenwerking aan met het Psycho-Sociaal Centrum Sint-Alexius (PSC) Elsene. Bewoners van het centrum werkten anderhalf jaar lang aan hun ontwerpen en de uiteindelijke kostuums die op de modeshow zullen worden gedefileerd. De titel Metamorfose verwijst naar de positieve toekomst waar de bewoners naar uitkijken en de achttien silhouetten stellen het verloop van een psychose voor. Mieren en andere prints symboliseren de woelige chaotische gedachten waarmee een patiënt moet leren omgaan. Ook het verlies van de realiteit en eigen identiteit worden in de ontwerpen uitgebeeld.

Metamorfose laat zien dat een psychische kwetsbaarheid kan leiden tot artistieke creaties. Mensen met een psychose hebben immers een andere kijk op de wereld.

KAOS benadrukt de helende wering van kunst. Door deel te nemen aan het project, kregen de bewoners meer structuur. Ze hadden iets om naartoe te werken en hun zelfbeeld verbeterde. “Mode was nieuw voor mij, het project was dus een uitdaging. Bovendien kon ik iets manueels doen dat mij afleidde van mijn donkere gedachten,” zegt Yves A. die deelnam aan het project.

Met Metamorfose wil KAOS ook het stigma rond psychose doorbreken. Mensen met een psychose zijn wel degelijk in staat iets te realiseren. Hun psychische kwetsbaarheid is niet eenvoudig om mee te leren leven, maar ze is daarom geen zwakte.

Metamorfose’ op vrijdag 14/11. Inschrijven: sandra.bosschaert@psc-elsene.be voor 10/11

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni