VUB zet klimaat in schijnwerper met 'We are Paris'

SDS
© brusselnieuws.be
01/12/2015

Met klimaatactie ‘We Are Paris’ wil de VUB de klimaatproblematiek in de schijnwerper zetten, en daarvoor zette het de grote middelen in. De verhoogde terreurdreiging fnuikte de hele eerste week van de actie, maar de activiteiten de komende weken gaan wel door: van wandelen in het donker en meubels maken van pallets tot een debat met VUB-alumni en een slotfeest.

Al vanaf het begin van het academiejaar pakte de Vrije Universiteit Brussel (VUB) groot uit met We Are Paris, haar actie in aanloop naar en tijdens de cruciale klimaattop COP 21 in Parijs. De slogan staat reuzegroot geschilderd op de gevel van de universiteitsgebouwen op de campus Etterbeek, en is de omslag van alle studentenagenda’s dit jaar.

De universiteit rekruteerde daarnaast ruim honderd studenten zonder journalistieke ervaring om na een training aan de slag te gaan als redacteur rond een van de deelthema’s.

Waarom zo veel aandacht voor het klimaat? “De universiteit is door haar onderzoek een van de motoren van innovatie in de maatschappij, en staat ook ten dienste van die maatschappij”, zegt Tim Peeters, projectmanager van We Are Paris, aan brusselnieuws.be. “Bovendien willen we van studenten actieve burgers maken die deelnemen aan het maatschappelijke debat, en actief mee naar oplossingen zoeken om de klimaatverandering af te remmen.”

Zo trokken een paar studentenredacteurs naar een zeegras-herstellingsproject in Griekenland. Zeegras houdt enorm veel CO2 vast. "Weer een paar anderen zaten 30 uur in de trein om in Oslo te kijken hoe de stad het gebruik van elektrische voertuigen ondersteunt. In totaal deden een 100-tal studenten mee.” Ook een paar studenten van andere universiteiten en hogescholen hebben zich aangemeld om mee te doen aan 'We Are Paris'.

Startevenement na afloop
Door de verhoogde terreurdreiging moest het startevenement vorige week maandag helaas afgelast worden. Peeters: "We bekijken nu de mogelijkheid om dat avondvullende programma alsnog te laten doorgaan, in het voorjaar na de examenperiode."

Alle andere activiteiten in de eerste week moesten eveneens worden afgeblazen. Peeters: “Zelfs de fietstocht vanavond dinsdag door Brussel, die zou eindigen op de campus, mag niet doorgaan.” Een avond met alumni van de universiteit die werken rond duurzaamheid bij organisaties als CityDepot en Pukkelpop vindt woensdagavond wel zoals voorzien plaats.

Ook het slotevenement gaat door, volgende week woensdag 9 december in de Beursschouwburg. De studentendelegatie die in Parijs aanwezig was zal er vertellen over haar ervaringen, daarna volgen een debat en een feestje. Op woensdag 16 december volgt nog een Science Bar in het Rits Café, waar de balans van de resultaten van de Parijse top wordt opgemaakt en milieufilms worden getoond.

Op de website weareparis.be vindt u alle teksten van de inhoudelijke experts en de studentenredacteurs, net als de agenda met nog geplande activiteiten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Samenleving, Events & Festivals

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni