© Archeonet Vlaanderen

VUB vraagt aanpassing van programma Israëlweek

© brusselnieuws.be
02/03/2015

Het rectoraat van de VUB wil dat het programma van Israeli Apartheid Week (IAW) aangepast wordt, na klachten van de Israëlische ambassadeur. Een lezing maandagavond werd geannuleerd, dinsdagochtend zitten de organisatoren samen met de rector.

Dat meldt het studentenblad De Moeial en dinsdagochtend ook De Morgen.

Tijdens de 'Israeli Apartheid Week' worden wereldwijd conferenties over het conflict tussen Israel en Palestina georganiseerd. Het evenement roept op tot een boycot van en sancties tegen Israël, zoals die destijds succesvol en geweldloos het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime op de knieën dwongen.

Het lezingenprogramma van het evenement kon voor de VUB evenwel niet door de beugel. “Het klopt dat ambassadeur Révah ons een brief gestuurd heeft", zegt VUB-woordvoerder Sicco Wittermans aan brusselnieuws.be. "Dat deed ook de Belgische Liga tegen Antisemitisme (LBCA) van Joël Rubinfeld. We eisen dat er ook een andere visie op het verhaal wordt verteld. Wij willen een zo breed mogelijk debat, met aandacht voor de verschillende standpunten."

Eis tot wederwoord
Struikelsteen was vooral een Skype-interview met Khalida Jarrar, een bekende Palestijnse mensenrechtenactiviste.

Jarrar is een Palestijns parlementslid en vertegenwoordiger van Palestina in de Raad van Europa. Sinds 1998 al mag zij de Palestijnse gebieden niet meer verlaten van Israël. De ambassadeur van Israël had tegen het interview bezwaar aangetekend omdat Jarrar lid is van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, een organisatie die op de lijst staat van terroristische organisaties van de EU.

Ook de getuigenis van ex-gevechtspiloot van het Israëlisch leger Yonatan Shapira vond de ambassadeur "erg verontrustend".

Het VUB-rectoraat vroeg daarop tijdens beide uiteenzettingen een mogelijkheid tot wederwoord.

Ook tegen een lezing van Lucas Catherine, Brussels Midden-Oostenkenner, maakte het rectoraat in eerste instantie bezwaar. Later bleek dat die lezing toch mocht doorgaan, maar het rectoraat eiste daarbij wel dat de ambassadeur van Israël zou worden uitgenodigd om een wederwoord mogelijk te maken.

"In 2011 is hetzelfde al eens gebeurd aan de VUB", zegt Wittermans. "Wij wilden dat de ambassadeur ook zou worden uitgenodigd om zijn visie te kunnen geven, om zo een objectiever verhaal te krijgen."

Petitie
Catherine besloot daarop zijn lezing, die normaal maandagavond zou doorgaan, te schrappen. "Geen enkele ambassadeur, van welk land dan ook, moet aan een vrije universiteit dicteren wat kan en niet", reageert Catherine in De Morgen. "En ook het rectoraat zou zich inhoudelijk niet mogen mengen in een activiteit die door studenten georganiseerd wordt. Enkele weken geleden heb ik dezelfde lezing, over de geschiedenis van het zionisme trouwens wel zonder problemen aan de VUB mogen geven."

Het Skype-interview met Jarrar en de getuigenis van Shapira zouden wel doorgaan zoals gepland.

De organisatoren zijn inmiddels een petitie gestart tegen 'de censuur van de Israël Apartheid Week'. Dinsdagvoormiddag hebben ze een gesprek met rector De Knop.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni