VUB-studenten betrappen universiteit op plagiaat

© brusselnieuws.be
08/07/2014

De Vrije Universiteit Brussel heeft haar eigen studentenblad De Moeial geplagieerd. Een persbericht van de universiteit dinsdag nam hele stukken tekst over uit een artikel van het blad. De Moeial distantieert zich.

Onderwerp was het rechtstreekse studentenstemrecht voor de rectorverkiezingen. Het persbericht van de universiteit is bijna een kopie van het oorspronkelijke artikel, gepubliceerd op 3 juli.

“In naam van de gehele redactie distantiëren wij ons, als onafhankelijk studentenblad, volledig van deze vorm van plagiaat door onze eigen universiteit,” zegt Stéphanie Romans, hoofdredacteur van De Moeial en auteur van het Moeialartikel.

De Moeial is onafhankelijk en blijft dat ook. Niet alleen gaat de VUB hier deontologisch en academisch over de schreef, de universiteit wekt zo ook de schijn dat De Moeial en de VUB aan gemeenschappelijke berichtgeving doen. Ik vind dat meer dan verwerpelijk.”

​Sicco Wittermans, woordvoerder van de VUB en opsteller van het persbericht, verontschuldigt zich ten aanzien van De Moeial: “Mijn excuses, het was een stommiteit. Ik kreeg niet snel een tekst klaar over dat verhaal, en dat van jullie was heel feitelijk en correct, ook qua context. Ik heb er helemaal niet bij stilgestaan dat het jullie tekst was. Aan de integriteit van De Moeial wilde ik helemaal niet raken.”

Ten slotte nog dit: het persbericht, dat u als bijlage hieronder kan lezen, ging over het feit dat studenten mogelijk direct stemrecht krijgen bij de rectorverkiezingen aan de Vrije Universiteit Brussel. Het definitieve besluit daarover valt op 16 september.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni